Endelig: Boligfesten rykker vestpå
Der er grænser for, hvor meget hurtigere boligmarkedet kan køre, mener Nykredit.
Boligejere behøver ikke længere vente i månedsvis på at få solgt. Og siden 2018 har boligmarkedet bevæget sig. Nu er fremgangen markant i den vestlige del af Danmark, viser Boligsidens markedsindeks.
Der blev solgt 50.507 parcel- og rækkehuse sidste år, men nogle kommuner stikker mere af end andre.
Salgsfremgangen har været størst på Ærø, hvor der er solgt 45 pct. flere parcelhuse. Derefter følger Hedensted med en fremgang på 36 pct. Det betyder, at der er solgt 594 parcelhuse i kommunen sidste år.
Hedensted Kommune har i længere tid arbejdet på at tiltrække nye borgere. Et af argumenterne er lave priser i forhold til de omgivende kommuner. Og det har virket.
Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i Hedensted er steget med 6 pct. i 2019, og det er blandt de største stigninger i de østjyske kommuner.
»Jo længere vi bevæger os mod vest, desto flere kommuner er der, som kan bryste sig af, at der i 2019 var det højeste antal handler i 10 år. Halvdelen af kommunerne vest for Storebælt afsluttede året med salgsrekorder,« konstaterer Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Lansdsbank.
Der er flere forklaringer på fremgangen. Den historisk lave rente er en af dem. Men mange har fast arbejde, og flere har oplevet en indkomstfremgang. Det smitter også af på huspriserne, der stiger i 90 pct. af landets kommuner, fremhæver boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.
»Det er glædeligt, at fremgangen i dag i højere og højere grad drives af boligsalg i provinsen. Det nuværende opsving har ellers i flere år næsten udelukkende været forbeholdt de store byer,« fastslår Mira Lie Nielsen.
I flere kommuner er salget af parcelhuse da også faldet. Det skal dog understreges, at salget stadig er relativt højt i de pågældende kommuner.
Mest markant er København, hvor salget er faldet med 4 pct. Samme billede ses i flere af kommunerne omkring København bla. Albertslund, Lejre og Sorø.
I kommuner som Dragør, Holbæk og Vallensbæk er salget stort set det samme eller svagt faldende.
Salget i hele Danmark er steget med 88 pct. i forhold til 2011, hvor Boligsiden begyndte at opgøre data for bolighandler.
Salget af boliger kan være toppet, mener Mira Lie Nielsen. Det skyldes, at der simpelthen ikke er meget mere at komme efter i de store byer, hvor der virkelig har været gang i den de senere år.
»Det kan være første tegn på, at salget er tæt på at toppe. Det er helt naturligt, for der er grænser for, hvor meget hurtigere boligmarkedet kan køre,« mener Mira Lie Nielsen.