Privatøkonomi

Aktiemarkedet kommer sig hurtigt over virus

Finansmarkederne får et pusterum på grund af det kinesiske nytår.

Verdens finansmarkeder er blevet rystet af corona-virussen i Kina, men kun kortvarigt. AP Photo/Richard Drew

Corona-virussen, som har bredt sig i Kina, er farligere for mennesker end for de finansielle markeder.

Den usikkerhed, som et sådant virusudbrud kan give, er relativt hurtigt overstået, viser erfaringer fra tidligere. Helt nøgternt eller måske kynisk, vil nogen mene, kan man benytte sig af lejligheden til at købe op på lavere niveauer.

Dette er dog ikke uden risiko, understreger investeringsstrateg i BankInvest Mads Bech Flarup.

Det nye virusudbrud leder tankerne tilbage til 2003, hvor SARS rasede og det havde tydelig effekt på den kinesiske økonomi. Kinas indtægter fra udenlandske turister faldt i denne periode op mod 60 pct., mens væksten faldt fra 11,1 pct. i 1. kvartal 2003.

Udfordringen i dag er måske den seneste tids kraftige aktiestigninger, som kan få investorerne til at tage lidt af genvinsten hjem.

Mads Bech Flarup, investeringsstrateg BankInvest

»Skulle den nye corona-virus få samme omfang som SARS, kan de globale økonomiske konsekvenser blive større. Meget tyder dog på, at smittefaren er mindre end i 2003, og de kinesiske myndigheder har denne gang reageret hurtigere,« mener Mads Bech Flarup.

Man kan heller ikke sammenligne de finansielle markeder nu med dengang. De fleste aktiemarkeder havde i 2002/03 stadig tømmermænd efter it-boblen.

»Udfordringen i dag er måske den seneste tids kraftige aktiestigninger, som kan få investorerne til at tage lidt af genvinsten hjem,« vurderer Mads Bech Flarup.

Trods epidemien er aktierne steget igen både i USA og Europa, og fredag morgen lå både Hong Kong og Japan plus.

Det kinesiske og det koreanske marked lukker syv dage på grund af det kinesiske nytår. Så det bliver ikke fra den kant, at der kommer negative finansnyheder.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen opfordrer også til at have is i maven, hvis man er investor.

»Man skal altid være varsom med at tage noget for givet eller tage for let på risiko. Erfaringerne viser dog heldigvis, at mange forudsagte risici og katastrofer er ubegrundede,« siger han.

Men investorer skal følge med i udviklingen.

»De reelle risici i hovedsagen bliver overdramatiseret, men det betyder ikke at der ikke kan komme store aktieudsving undervejs. Effekten er som regel kortvarig og giver overvejende en købsmulighed mere end den gode grund til at sælge ud langsigtet,« fastslår Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også