Privatøkonomi

Europas investorer er i vildt amokløb ind i grønne investeringsfonde

Hver tredje nye investeringskrone i Europa gik i 2019 direkte ind i en ansvarlig investeringsfond. Væksten er eksplosiv.

Europæiske investorer sendte i 2019 et rekordhøjt beløb efter ansvarlige og klimavenlig fonde - herunder fonde med investeringer i alternativ energi som vindmøller og solenergi. Foto: Erwin Wodicka

Pengene væltede ind i ansvarlige investeringsfonde i 2019. Alene i Europa var der investeringer for knap 121 mia. euro, svarende til knap 900 mia. kr. Det er mere end 2,5 gange så meget som sidste år. Alle udbydere har travlt med at introducere grønnere investeringsfonde, og investorerne står lige nu i kø.

Ansvarlige fonde trak dermed hver 3. nye investeringskrone i 2020, viser en ny opgørelse fra analysehuset Morningstar.

Grønne investeringer i Europa
  • Ifølge Morningstar voksede formuen under forvaltning i bæredygtige investeringsfonde sidste år med 56 pct. til 668 mia. euro, svarende til 4.990 mia. kr.
  • Af de 360 nye ansvarlige investeringsfonde fra europæiske kapitalforvaltere i 2019 havde de 50 et explicit klimatema.

Herhjemme var væksten i nye ansvarlige fonde lidt lavere, men ifølge Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering og Opsparing i FinansDanmark, kommer danske investorer ikke til at mangle ansvarlige investeringsmuligheder.

»Vi har set en meget voldsom stigning i efterspørgslen i hele verden, og vi ser også produkterne pible frem herhjemme. De danske kapitalforvaltere har forpligtet sig til at udvikle flere bæredygtige investeringsprodukter, og vi regner med at se endnu flere bæredygtige fonde i 2020,« siger Birgitte Søgaard Holm.

Cirka hver fjerde nye danske investeringsfond i 2019 var bæredygtig – herunder Nordea Invest Bæredygtige Aktier, Sydinvest Virksomhedsobligationer Etik og Falcon Brighter Future.

Uafhængig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen vurderer, at udviklingen i Europa bæres af stigende interesse fra både private og institutionelle kunder

»Udviklingen herhjemme med nye bæredygtige produkter fra først AP Pension og nu både PFA og Topdanmark vidner om, at der udover det bæredygtige motiv også kan være et ønske om at markere sig aktivt på den bæredygtige front ved at gå forrest,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Næste år skal bankerne spørge deres kunder om præferencen for bæredygtighed ved investeringsrådgivning. Det kan få investorinteressen til at stige yderligere herhjemme, vurderer Birgitte Søgaard Holm.

Det var ikke kun i Europa, at investeringerne i bæredygtige fonde steg voldsomt. I USA var inflowet ifølge Morningstar på 20,6 mia. dollars, svarende til godt 140 mia. kr. Det er næsten fire gange så højt, som rekordindskuddet i 2018 på 5,5 mia. dollars.

BRANCHENYT
Læs også