Serier

Mange arbejder hjemme under coronakrisen - giver det ret til et fradrag?

Der findes et skattefradrag for arbejdsværelse i hjemmet. Men det er kun i særlige tilfælde, at lønmodtagere kan gøre brug af det.

Corona rammer verden
En række betingelser skal være opfyldt for at få fradrag for et arbejdsværelse.

Mange danskere arbejder hjemme i disse uger under coronakrisen. Ved spisebordet, fra sofaen eller måske endda i et separat hjemmekontor.

Men giver det ret til det skattefradrag, som der faktisk findes for udgifter til arbejdsværelse?

Det spørgsmål har Finans forelagt Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO. Han slukker dog hurtigt håbet for de danskere, der er begyndt at drømme om et ekstra fradrag midt i coronakrisen.

»Der er sikkert mange af de nu hjemmearbejdende, som tænker, at de burde kunne fratrække en andel af deres udgifter til strøm, varme, internet, printer mv. på årsopgørelsen. Men det kan de godt glemme,« skriver Henning Boye Hansen.

Han forklarer, at det kun er i ganske særlige tilfælde, at man kan få fradraget. Når nedenstående betingelser er opfyldt.

  • Man skal have indrettet et arbejdsværelse, som ikke bruges til andre formål
  • Indretningen skal være nødvendig for, at arbejdet har kunnet udføres i hjemmet
  • Arbejdsværelset skal have udgjort ens hovedarbejdssted inden for normal arbejdstid

»Groft sagt skal værelset have karakter af et laboratorie, et musikstudie eller lignende, for at fradrag kan komme på tale. At sidde med en pc ved spisebordet eller i soveværelset er derfor ikke nok, og det samme gælder et egentligt hjemmekontor, fordi det sjældent er indrettet, så det ikke kan bruges til andre formål,« skriver Henning Boye Hansen.

Det er den fradragsberettigede, der skal løfte bevisbyrden for, at udgifterne til arbejdsværelset er erhvervsrelaterede. Hvis man opfylder betingelserne, er det ydermere kun årlige udgifter over 6.300 kr., der kan fratrækkes.

»Den nuværende praksis stammer fra en tid, hvor hjemmearbejde var en sjældenhed. Den passer derfor ikke til den tid, vi lever i nu, hvor ganske mange arbejder hjemmefra og ikke kun i tilfælde af pandemier,« skriver Henning Boye Hansen.

Vil det give mening at lave om på den nuværende praksis, så flere kan få del i fradraget?

»Det kan være fristende at kræve en ændring af reglerne – især i denne tid – men overfor dette står behovet for at holde skattereglerne så enkle som muligt. Personligt vil jeg helst det sidste,« skriver han.

BRANCHENYT
Læs også