Serier

Sådan undgår du pensionsfælderne, hvis du bliver arbejdsløs

Det er specielt vigtigt at få styr på sine forsikringsdækninger via pensionsopsparingen, ellers løber de ud.

Corona rammer verden
Pension og forsikring er ikke det første, man tænker på, hvis man bliver arbejdsløs. Men det kan få store økonomiske konsekvenser. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Selv få måneders arbejdsløshed kan få store konsekvenser både for pensionen og for forsikringsdækningen.

Det kan koste op mod 1 pct. i pension at være arbejdsløs i blot tre måneder, viser en beregning fra PFA.

En 30-årig med en løn på 300.000 kr. kan forvente at få have en pensionsopsparing på ca. 2,42 mio. kr., når vedkommende når sin pensionsalder på 68 år.

Ved tre måneders arbejdsløshed falder beløbet med lidt over 20.000 kr. Det er et fald på 0,9 pct.

»Hvis man er arbejdsløs i seks måneder, er det groft sagt dobbelt op,« siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA.

Beregningerne er relevant for de mange, der bliver arbejdsløse pga. corona-krisen. Ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet meldte 2.793 personer sig ledige onsdag i denne uge. Det er ca. 2,5 gange så mange som på en normalt tilsvarende onsdag.

Siden 9. marts er der kommet 45.700 flere arbejdsløse. Det er 29.150 flere ledige end gennemsnittet for samme periode i perioden 2015 til 2019.

Pension er ikke det første, man tænker på, når man bliver arbejdsløs, men det kan få store konsekvenser at glemme den - ikke mindst hvad angår forsikring mod tab af erhvervsevne og kritisk sygdom, lyder advarslen fra Carsten Holdum .

»Hvis man bliver arbejdsløs og ikke får et nyt job lige med det samme, er det meget vigtigt at beslutte, hvad der skal ske med pensionsordningen, når nu arbejdsgiveren ikke længere indbetaler til den,« mener han.

Man har tre måneder til at beslutte sig for, hvad der skal ske med pensionsordningen, efter indbetalingerne er stoppet. I denne periode vil forsikringerne, som dækker, hvis man bliver kritisk syg, mister erhvervsevnen eller dør, typisk fortsætte, selvom der ikke indbetales.

»Gør man ikke noget, bliver pensionsordningen stillet i bero og forsikringerne nedsat eller bortfalder helt efter de tre måneder,« advarer Carsten Holdum.

Han anbefaler, at man kontakter sit pensionsselskab, hvis man bliver arbejdsløs. Det skal ske så hurtigt som muligt, fordi forsikringerne altså typisk kun vil fortsætte i tre måneder.

»Her har man mulighed for at fortsætte pensionsordningen ved selv at indbetale. Man kan også beholde sine forsikringer i en periode uden at indbetale ekstra. Vælger man det, skal man være opmærksom på, at prisen for forsikringerne bliver trukket i ens opsparing,« siger Carsten Holdum.

Der er også muligheder for at lave en bedre aftale, hvis man har brug for det.

»Det er især vigtigt, hvis man er i en situation med helbredsproblemer, siger Carsten Holdum.

BRANCHENYT
Læs også