Privatøkonomi

Ugens aktie: Lundbeck skal sparke ny storsælger i gang under coronakrisen

Medicinalvirksomheder er blandt de mindst berørte af coronakrisen. Men den gør det sværere at lancere nye midler på markedet, og netop det er Lundbeck i færd med i disse uger. Tilgangen af nye patienter kan også bremse op, mens sundhedssystemerne er fokuseret på covid-19.

Artiklens øverste billede
Foto: Lundbeck

Mange farma- og medicoaktier har klaret sig relativt godt under coronakrisens aktienedtur. Den frygtede sygdom ændrer ikke på, at der stadig skal være medicin og hjælpemidler til behandlingen af alle de gammelkendte lidelser, lyder investorernes ræsonnement.

Men det går ikke bare blindt at købe den første og den bedste farma-aktie. For jo – også de kan i større eller mindre grad være påvirkede af coronakrisen, og desuden kan de naturligvis blive ramt af mere sædvanlige problemer.

Lundbeck er et godt eksempel på det. Selskabets aktie havde været i opdrift hen over efteråret og årsskiftet, men nu er den 26 pct. under toppunktet fra den 5. februar.

Årsregnskabet, som kom dagen efter toppunktet, gav også kun en lille, negativ reaktion på aktien. Som ventet viste regnskabet negativ vækst for 2019, men også løfter om ny vækst i 2020. Eneste alvorlige ridse i lakken var, at størrelsen af denne vækst var mere usikker, fordi corona gjorde det svært for Lundbeck at distribuere sine produkter på det kinesiske marked, som er selskabets næststørste.

I begyndelsen af februar opfattede man stadig corona som et rent kinesisk fænomen. Men siden har det i den grad også bredt sig til Lundbecks markeder i USA og Europa.

For indeværende år vil et forsigtigt bud være, at farma-industriens toplinje – som covid-19-udviklingen ser ud nu – kan skrumpe med 8-12 pct. som en bred gennemsnitsbetragtning. Bundlinjen falder dermed måske med 4-6 pct.

David Mygind, analytiker ved Økonomisk Ugebrev Life Science

Det har endnu ikke fået selskabet til at nedjustere sine forventninger for året, og over for Finans afviser kommunikationsdirektør Mads Kronborg også, at krisen har haft nogen alvorlig effekt på salget af dets midler til behandling af sygdomme i centralnervesystemet, f.eks. depression og angst.

Men, anfører David Mygind, der er analytiker ved Økonomisk Ugebrev Life Science: Selv om eksisterende patienter bliver ved med at få deres medicin, kan situationen godt betyde en mindre tilgang af nye patienter. I Lundbecks tilfælde kunne man f.eks. forestille sig, at personer med milde, psykiske lidelser afholdt sig fra at opsøge læge for ikke at belaste i forvejen travle læger.

»For indeværende år vil et forsigtigt bud være, at farma-industriens toplinje – som covid-19-udviklingen ser ud nu – kan skrumpe med 8-12 pct. som en bred gennemsnitsbetragtning. Bundlinjen falder dermed måske med 4-6 pct. Nogle virksomheder vil blive hårdere ramt, og andre vil igen rammes i mindre grad afhængig af bl.a. udviklingsstadier og typen af medicin,« siger David Mygind, der understreger, at han ikke har noget specifikt bud på, hvor meget Lundbeck måtte være ramt af denne effekt.

Også på et andet punkt kan Lundbeck være berørt. Nemlig ved introduktion af nye midler. Netop i sidste uge blev det håbefulde migrænemiddel Vyepti lanceret i USA. Det er dyrt indkøbt – det var en del af porteføljen hos biotekselskabet Alder, som Lundbeck sidste år erhvervede for 13 mia. kr.

Ifølge Mads Kronborg betyder covid-19’s aktuelt meget store spredning i USA ikke det store afbræk i planerne, og der er heller ikke budgetteret med den store omsætning i 2020. Men naturligvis gør det ikke introduktionen lettere, at hele sundhedsvæsenet er optaget af noget andet, og at Lundbecks sælgere skal overholde regler om social distance. Hospitaler og sundhedsklinikker undgår for tiden at byde folk indenfor, med mindre det er nødvendigt.

En tredje corona-effekt for lægemiddelvirksomheder kan være, at det bliver svært at rekruttere patienter til forsøg med andre lægemidler end dem, som kan være relevante i behandlingen af covid-19. Bl.a. Lundbecks amerikanske konkurrent Eli Lilly har meldt om forsinkelser i den anledning. David Mygind vurderer dog, at der i nogle tilfælde vil være tale om, at selskaberne bruger corona som et behændigt dække for andre udviklingsudfordringer.

På udviklingsfronten har Lundbeck til gengæld oplevet en anderledes vanlig form for modgang: Den 27. marts meddelte selskabet, at to fase 2-projekter havde vist negative resultater.

Et middel til behandling af Parkinsons syge bliver i den anledning helt opgivet, og Lundbeck afskriver ca. 800 mio. kr. i sit regnskab. Begivenheden illustrerer meget godt Lundbeck som forretning: Et effektivt middel mod parkinson havde været en guldåre for selskabet. Men det er meget svært at udvikle virksomme CNS-midler, og det er et dyrt sats, Lundbeck foretager, hver gang det forsøger.

Det andet mislykkede forsøg var mod Tourettes syndrom. Her vil Lundbeck dog prøve, om midlet, som også stammer fra en opkøbt virksomhed, kan anvendes i anden sammenhæng.

Afslutningsvis skal vi nævne, hvordan David Mygind ser på corona-effekten i de andre danske medicinal- og biotekvirksomheder.

Han tror, at Genmab kan blive påvirket i mindre grad. Selskabet står, sammen med partneren Novartis, over for at skulle markedsføre sclerosemidlet Piqray, og den slags kan som nævnt være mere besværligt under coronakrisen.

Intuitivt kunne man tro, at Bavarian Nordic, der fremstiller vacciner, kunne få andel i at producere en vaccine mod covid-19. Men det er næppe realistisk. Den dag, en vaccine bliver færdigudviklet, vil der være brug for produktion i stor skala, men anlæg kan ikke uden videre omstilles fra en produktion til en anden.

David Mygind er også skeptisk over for, om Bioportos test strip-teknologi vil ende med at blive brugt til test af antistoffer mod coronavirussen, sådan som selskabet selv håber det. Endelig forventer han også kun beskedne negative effekter for Novo Nordisk, som dog også får noget goodwill for meget hurtigt at have indrettet faciliteter i Måløv til corona-tests.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.