Privatøkonomi

Coronakrisen har hugget prisstigningerne midt over

Inflationen kan ende med at blive negativ, lyder det fra cheføkonom.

Artiklens øverste billede
Den årlige stigningstakst i forbrugerprisindekset er halveret fra febraur til marts. Foto: Gregers Tycho

Stigningerne i priserne er bremset op under coronakrisen. Faktisk er inflationen blevet skåret midt over. Forbrugerprisindekset steg således med 0,4 pct. i marts sammenlignet med samme måned sidste år. I februar lød tallet på 0,8 pct., viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

»Det er primært prisfald på benzin og diesel, der har trukket forbrugerprisen ned i marts. Det skal naturligvis ses i sammenhæng med at oliepriserne er faldet med ca. 50 pct. i marts. Et fald, der i vid udstrækning kan tilskrives coronakrisen,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Faldet i olieprisen har sendt prisindekset for brændstof ned på det laveste niveau siden november 2016, lyder det fra Danmarks Statistik, som omvendt peger på, at beklædning og fodtøj har trukket i den anden retning.

»Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Blandt de trods alt positive effekter af corona, er en anledning til at tage forskellige ting i vores livsstil og af samfundets sårbarhed op til overvejelse – og så altså en lavere inflation, der øger købekraften i samfundet. Det er dog nok kun en ringe trøst for de foreløbig ca. 45.000, der er blevet arbejdsløse herhjemme den seneste måned,« skriver Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en kommentar.

Blandt økonomerne er der langt fra enighed om, hvordan inflationen vil udvikle sig i den kommende tid. I Danske Bank vurderer man, at man skal være varsom med lægge alt for meget i de kommende inflationstal, da flere brancher er ramt af nedlukningen.

»Det vil derfor ikke være et særligt meningsfuldt mål i for eksempel april måned. Der vil helt sikkert være midlertidige udsving i nogle priser som følge af den nye situation, men der er både udbuds- og efterspørgselseffekter i spil, så det kan være svært at forudsige, om det giver højere eller lavere priser,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Omvendt vurderer man i Dansk Erhverv, at inflationen kan ryge ned i negativt territorium.

»På den korte bane peger inflationspilen klart nedad. Virusudbruddet har skubbet verdensøkonomien ud i en historisk voldsom og dyb økonomisk krise. En krise hvor arbejdsløsheden er steget med historisk styrke og hvor forbrugernes efterspørgsel er faldet som en sten. Dertil er de globale energipriser faldet kraftigt,« skriver Tore Stramer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.