Privatøkonomi

Coronakrisen barberede milliarder af danskernes aktieformue i marts

Danskernes portefølje af danske aktier faldt med næsten 20 mia. kr. i marts, viser nye tal fra Nationalbanken. Meget tyder dog på, at april er ved at indhente det tabte.

Arkivfoto: Finn Frandsen.

Coronakrisen har været hård ved danskernes beholdning af danske aktier.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at de danske husholdninger, som dækker over helt almindelige danske aktieinvestorer, i marts fik barberet næsten 20 mia. kr. af den del af deres aktieformue, der består af danske aktier.

Det svarer til et fald på 5,2 pct. Måneden før lød faldet på 4,5 pct.

Ifølge tallene fra Nationalbanken ejer de danske husholdninger 12 pct. af det børsnoterede danske aktiemarked.

»Typisk er der lange horisonter på danskernes aktieformuer, så derfor er aktiekursfald ikke noget, som sætter sig som det allerførste i en anderledes økonomisk adfærd i form af lavere forbrug. Men alligevel er der en psykologisk påvirkning i at opleve markederne dykke og en generel negativ stemning,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Det danske eliteindeks C25 toppede i midten af februar, men indekset tog - ligesom de globale aktiemarkeder - et gevaldigt dyk i takt med, at coronavirussen spredte sig på verdensplan.

Marts endte med et samlet fald på knap 8 pct. selv om indekset undervejs havde været betydeligt længere nede. Siden har C25-indekset stille og roligt bevæget sig opad igen.

»C25 efterfølgende er steget med lige under 10 pct. i april, som dagens tal altså ikke tager højde for. Der er således udsigt til et massivt rebound i danskernes aktieformuer, når Nationalbanken offentliggør nye tal om en måned,« påpeger Jeppe Juul Borre.

Den samlede aktieformue lød ved udgangen af marts på 360 mia. kr. sammenlignet med knap 400 mia. to måneder tidligere.

BRANCHENYT
Læs også