Privatøkonomi

Markant færre sommerhuse til salg: Laveste antal i 10 år

Kombinationen af, at der har været rekordmange salg det seneste år, og usikkerheden efter coronakrisen har drænet markedet for sommerhuse.

Lysten til at bo under lidt mere primitive forhold i sit sommerhus i fritiden har aldrig været større. Arkivfoto

Ejendomsmæglerne har sagt det længe, nu bakkes de op af den officielle statistik. Udbuddet af sommerhuse er faldet lidt over 25 pct. på bare et år og ligger nu på det laveste niveau i 10 år, viser Boligsidens markedsindeks.

Der er også udbudt færre parcelhuse og lejligheder, men faldet er beskedent i forhold til sommerhusene. Der er 9 pct. færre parcelhuse til salg og 15 pct. færre ejerlejligheder.

Aktuelt er der 8.272 sommerhuse til salg. For præcist et år siden var tallet over 11.000. Situationen har bl.a. udløst budrunder ved flere sommerhussalg.

2019 var et ekstraordinært godt sommerhusår, og det har tømt hylderne for de mest eftertragtede huse. Samtidig har coronakrisen gjort sommerhusejerne usikre.

»Salget af sommerhuse har længe været højere end normalt, også mens Danmark har været delvist nedlukket på grund af corona. Samtidig har krisen fået sælgerne til at holde igen med at sætte deres sommerhuse til salg,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ejendomsmæglerne har længe, men forgæves efterlyst flere sommerhuse. Hos Home betegner kommunikationskonsulent Michael Dalsager udviklingen som »vild«.

»Det sædvanlige overskud af nye sommerhuse til salg er forsvundet – altså det, der skal sælges af de kommende måneder. Lige nu bliver der solgt mere, end der kommer på markedet, og der er et stort efterslæb blandt sælgerne.

Alene fra uge 11 til 17 er udbuddet af sommerhuse faldet med 30 pct. hos Home.

»Det er meget atypisk for sæsonen,« mener Michael Dalsager.

Det ser ud til, at sælgerne er ramt af coronadepression, mens køberne agerer mere eller mindre som normalt.

Jan Nordmann, kommunikationschef, EDC

Hos EDC har man samme oplevelse.

»Lige i øjeblikket ser det ud til, at sælgerne er ramt af coronadepression, mens køberne agerer mere eller mindre som normalt. Der er i hvert fald et misforhold mellem, hvor meget vi sælger, og hvad vi får ind, og det fører til faldende udbud,« siger kommunikationschef i EDC Jan Nordmann.

Hos LokalBolig i Ringkøbing, der sælger sommerhuse i bl.a. Søndervig, har indehaver Mikael Skaaning Sørensen det blandet med situationen.

»Vi står i princippet i en luksussituation lige nu. Men vi kan konstatere, at der er mange frustrationer hos dem, der ikke får sommerhuset. Køberne må gå på langt flere kompromiser end normalt. Det er synd, for dermed får de jo ikke drømmehuset,« siger Mikael Skaaning Sørensen.

Læs også