Privatøkonomi

Nykredit spår prisfald i alle dele af landet: Her ventes de største prisfald på huse

I en ny prognose spår Nykredit om udviklingen for huspriserne frem til 2022.

Nykredit venter, at antallet af hushandler vil falde med 15 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal. Foto: Simon Fals

Der bliver skåret en pæn bid af huspriserne i år. Og alle dele af Danmark bliver ramt af prisfaldet. Sådan lyder det i en ny prognose fra Nykredit for den regionale udvikling på boligmarkedet.

På landsplan vil priserne på parcel- og rækkehuse falde med 4,1 pct. i år. Og det værst ramte område bliver landsdelen Københavns omegn, hvor priserne vil falde med 5,6 pct., lyder det i prognosen.

»Krisen har allerede sat sit præg på antallet af handler. Det er simpelthen ikke muligt at tage til åbent hus eller fremvisninger som tidligere,« skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Nykredit venter, at antallet af hushandler vil falde med 15 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal.

En markant stigning i antallet af ledige i kombination med, at danskerne er blevet mere usikre på fremtiden, vil lægge en dæmper på boligmarkedet, lyder det.

Omvendt er renterne faldet tilbage til et meget lavt niveau, og samtidig har boligmarkedet ikke været overophedet, som det var op til finanskrisen. Det har holdt den såkaldte boligbyrde på et meget lavt niveau.

Usikkerheden er med andre ord stor.

»Usikkerheden er især knyttet til smittespredningen, der hurtigt kan ændre situationen drastisk – både til det bedre og det værre,« skriver Mira Lie Nielsen, som peger på, at den nuværende sitaution dermed adskiller sig fra tidligere tider.

»Der er i bund og grund tale om en usædvanlig situation, som ikke er forårsaget af ”normale” økonomiske mekanismer – derfor er nogle af de normale mekanismer på boligmarkedet til dels afkoblet, og det gør usikkerheden ved denne prognose særlig stor,« skriver Mira Lie Nielsen.

I Nykredit venter man, at priserne på landsplan vil stige en anelse i 2021. I 2022 vil priserne igen tage et hop opad, så de rammer niveauet fra tiden inden coronakrisen, lyder vurderingen fra Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også