Privatøkonomi

Boligejere får stadig penge for at låne: Investorer i kø for at betale

Efter en urolig marts er der igen komme ro på renterne til gavn for danske boligejere.

Investorerne ånder lettet op, efter at der igen er faldet ro på rentemarkederne over hele verden. Arkivfoto: AP/Richard Drew

Både danske og udenlandske investorer står nærmest i kø for at boligejere for at låne.

I denne uge afholder Totalkredit auktion over flekslån, og der er på ingen måde udfordringer med at sælge fleksobligationerne.

Der er op til fem bud for hver obligation, der sælges. At interessen er så stor, er en lettelse for realkreditinstitutterne.

De blev ligesom boligejerne ramt af et rentechok, der betød, at det var slut med negative renter i en kort periode i marts.

»Den store interesse viser med al tydelighed, at vi er nu tilbage i en mere rolig gænge, der er velkendt. Investorerne var i marts tilbageholdne med at købe nyudstedte realkreditobligationer, og det fik renterne til at stige,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Den samme tilbageholdenhed slog også igennem på renterne på statsobligationer.

Efter auktionens første dage er de negative renter kommet tilbage igen. For F1-lånerne er der dog tale om en rentestigning fra -0,23 til -0,03 pct.

Det betyder, at et lån på 1 mio. kr. kommer til at koste 3.800 kr. om måneden efter skat. Det er en stigning på 40 kr. Samtidig falder det månedlige afdrag med 80 kr. til 3.100 kr.

Der skal dog stadig betales til realkreditinstituttet, men renterne modregnes i bidraget.

Vinderne er F5-lånerne, der slipper 160 kr. billigere og kommer til at afdrage 290 kr. mere hver måned.

»Hvis vi havde været forskånet for corona, ville renterne måske være lavere. Men set i lyset af den massive usikkerhed med hastigt stigende renter i marts, og hvor galt det kunne være gået, synes jeg virkelig, der er noget at glæde mig over,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Han vil efter eget udsagn vil hejse Dannebrog, hvis renterne forbliver negative torsdag, når auktionen slutter.

At der igen er rentero er i høj grad regeringers og nationalbankers fortjeneste, mener han.

»De har skabt ro med massive hjælpepakker, der har pumpet milliarder ud for at holde hånden under økonomien,« konstaterer Sune Malthe-Thagaard.

BRANCHENYT
Læs også