Serier

Danskerne forventer et alvorligt tilbageslag på boligmarkedet

Boligmarkedet har det godt, men der er udsigt til en snarlig nedtur, som dog ikke bliver lige så slem som under finanskrisen.

Corona rammer verden
Finanskrisen var værre, men coronakrisen vil få boligpriserne til at falde, vurderer senioranalytiker Michael Harboe Møller (tv) og direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter. Foto: Gregers Tycho

Det danske boligmarked bliver snart ramt af et alvorligt tilbageslag, der vil føre til faldende priser og færre handler.

Det vurderer Boligøkonomisk Videncenter, som har lavet en større analyse af psykologien på boligmarkedet som følge af coronapandemiens udbrud. Den viser, at danskerne for første gang siden efterdønningerne af finanskrisen forventer en nedtur på boligmarkedet.

»Analysen bekræfter, at der kommer et meget alvorligt tilbageslag. Vi er ikke på niveau med finanskrisen, men coronakrisen har heller ikke været i gang så længe. Markedet er hårdt ramt,« siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Ud fra psykologien på boligmarkedet vurderer han, at de økonomiske vismænds skøn om prisfald i niveauet 8 pct. virker sandsynligt.

Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, vurderer, at danskernes forventninger har en betydning for boligmarkedet i en situation som coronakrisen, hvor der er stor usikkerhed om, hvor meget realøkonomien vil blive forværret.

»Der er stor usikkerhed, og forventningerne er jo, at det enten går skidt eller rigtig skidt med realøkonomien. Hvis man forventer det sidste, så kan det resultere i et boligmarked, der går i stå,« siger han.

Lige nu buldrer boligmarkedet frem, og i landets største ejendomsmæglerkæde EDC ligger salget i maj 21 pct. over niveauet på samme tidspunkt sidste år.

»Det er øjebliksbilledet, men der er udsigt til en negativ udvikling på lidt længere sigt, fordi to af de tre vigtige faktorer for boligmarkedet sandsynligvis udvikler sig negativt,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Således ventes ledigheden at stige og forbrugertilliden at falde, mens den tredje vigtige faktor - renten - formentlig forbliver lav og dermed understøtter boligmarkedet.

Det bliver i sig selv en selvopfyldende profeti, når en stor del af danskerne forventer et alvorligt tilbageslag, fordi psykologien er vigtig på boligmarkedet, påpeger Boligøkonomisk Videncenter.

»Vi forventer, at der går omkring et halvt år, før man kan se tilbageslaget. Sælgere er i udgangspunktet tilbageholdende med at sænke priserne, men køberne vil selvfølgelig ikke betale fuld pris, når de forventer prisfald,« siger Michael Harboe Møller, senioranalytiker i Boligøkonomisk Videncenter.

Et repræsentativt udsnit af befolkningen er i analysen blevet spurgt om boligmarkedet. Det er sket i første halvdel af maj og dermed på et tidspunkt, hvor genåbningen af samfundet var i gang.

BRANCHENYT
Læs også