Privatøkonomi

Trump vil indsætte militæret: »Markederne kan ikke være immune uendeligt, hvis det eskalerer«

Indtil nu har den omfattende uro i flere amerikanske storbyer ikke ramt finansmarkederne.

Der er udbrudt uro i flere amerikanske storbyer. Uroen er blevet udløst af, at den 46-årige George Floyd døde, fordi en politibetjent i flere minutter knælede på hans hals. Foto: Samuel Corum/Ritzau Scanpix

Urolighederne i flere amerikanske storbyer har fået Donald Trump til at bebude, at militæret skal sættes ind. På trods af det usædvanlige træk fra præsidenten har uroen ikke fået den røde farve til at dryppe ud over kurserne på de amerikanske børser. Men det kan hurtigt ændre sig.

Sådan lyder det fra Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Danske Bank.

»Markedet har ikke interesseret sig for det. Men markederne kan ikke være immune uendeligt, hvis det eskalerer og fortsætter. På et tidspunkt vil det begynde at få en effekt, og der vil blive sat spørgsmålstegn ved hele stabiliteten i USA,« siger Henrik Drusebjerg.

Uroen, som bl.a. har ført til udgangsforbud flere steder, opstod, efter at den 46-årige sorte mand George Floyd døde som følge af, at en hvid betjent i Minneapolis, Minnesota i flere minutter knælede på George Floyds hals.

Siden de voldelige protesterne begyndte, er flere tusinde mennesker på tværs af USA blevet anholdt, og urolighederne er opstået samtidig med, at den amerikanske økonomi er ved at genåbne efter coronavirussens hærgen.

»Uden at det skal lyde kynisk, så har vi været der før. Det er voldsomt og meget ubehageligt det, der foregår, men det skal være forholdsvis vedvarende, før det får en realøkonomisk effekt,« siger Henrik Drusebjerg, der omvendt peger på, at det kan påvirke stabiliteten i USA.

»Samfundet er mere sårbart i øjeblikket, og samtidig er det et valgår, som kan føje til situationen,« siger Henrik Drusebjerg.

Samme vurdering kommer fra Nordea.

»Det handler om, hvorvidt det bliver ligeså omfattende som i Hongkong inden coronakrisen. Og der er vi ikke endnu. For, at det skal betyde nok, skal det have betydning for, om folk f.eks. kan tage på arbejde og gå ud og handle,« siger Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea.

Han vurderer, at det ikke kun er George Floyds dødsfald, som har udløst uroen. Det var bare gnisten.

»Uligheden i USA er steget eksplosivt i mange år, og rigtig mange mennesker har fået mindre og mindre at tabe. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er en effekt af, at uligheden er blevet så massiv - og især når man ser på racer. Det er de hvide, som sidder på rigdommen,« siger Henrik Drusebjerg.

BRANCHENYT
Læs også