Privatøkonomi

Pensionsselskab: Festen på aktiemarkederne kan vare ved et stykke tid endnu

Selv om det globale aktiemarked er steget markant siden bunden, er der plads til yderligere stigninger, lyder det fra PFA.

Foto: REUTERS/Mike Segar/

Troen på, at det værste er overstået, har bidt sig fast i de globale aktiemarkeder, og vækstoptimismen vil formentlig vare ved et stykke tid endnu. Dermed er der grobund for fortsat stigende aktiekurser i den kommende måned eller to.

Sådan lyder det i en kommentar fra Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i pensionsselskabet PFA.

»Vi forventer, at glæden over, at økonomierne genåbner, og at det faktum, at den økonomiske aktivitet genvinder fodfæste vil fortsætte med at understøtte aktiemarkederne den kommende måneds tid,« skriver Tine Choi Danielsen i en kommentar.

Alverdens aktiemarkeder blev sendt sydover, da den nye coronavirus for alvor begyndt at sprede sig uden for Kinas grænser og regeringerne rundt om i verden begyndte at lukke samfundene ned for at få kontrol over smittespredningen.

På globalt plan blev bunden nået den 23. marts, hvor det globale aktiemarked var nede med ca. 29 pct. målt i euro siden årsskiftet. Siden er udviklingen vendt 180 grader, og fra bunden er det globale aktiemarked steget med ca. 28 pct., og dermed er mere end halvdelen af det tabte altså blevet vundet tilbage.

Spredningen er dog stor. Det er især det amerikanske aktiemarked, som har trukket op, mens det europæiske aktiemarked stadig er nede med 12 pct. for året, og der er også forskel på, hvilke sektorer, der har drevet udviklingen på aktiemarkedet.

I begyndelsen af coronakrisen var det bedst at have defensive aktier som f.eks. medicinalaktier eller teknologiaktier.

»De seneste to uger har dette dog ændret sig markant. Genåbningerne er i fuld gang, og med den også en gradvis bedring i de økonomiske nøgletal, som indtil videre peger mod, at det går hurtigere med at komme op i gear end forventet,« lyder det fra Tine Choi Danielsen.

Hvordan udviklingen på aktiemarkedet vil være på lidt længere sigt kommer ifølge PFA i høj grad til at afhænge af den økonomiske udvikling.

»Det nervepirrende kommer, når vi begynder at få de nøgletal, som dækker fuldt over perioden med genåbninger, og når alle corona-restriktioner er borte. Vækstmomentum vil helt forventeligt være stærkt under genåbningerne, men det store spørgsmål er, hvilket niveau aktiviteten lander på, når alt bliver mere eller mindre normalt igen,« skriver Tine Choi Danielsen.

BRANCHENYT
Læs også