Privatøkonomi

96.000 vil ramme topskatten, hvis de tager imod feriepenge

Professor frygter, at en stor gruppe vil undlade at få udbetalt feriepengene. Det vil svække den politiske plan om at sætte gang i forbruget.

Regeringen, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet blev natten til mandag enige om en pakke, der skal sætte gang i forbruget. Bl.a. udbetales tre ugers feriepenge. Nye beregninger viser, at omkring 96.000 danskere vil skulle betale topskat af de penge. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Finansminister Nicolai Wammen (S) og Pernille Skipper (EL) efter forhandlinger om økonomisk sommerpakke i Finansministeriet i København natten til mandag den 15. juni 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Finansminister Nicolai Wammen (S) samt Pernille Skipper (EL), Søren Pape Poulsen (KF), Troels Lund Poulsen (V), Sofie Carsten Nielsen (RV), Josephine Fock (ALT), Pia Olsen Dyhr (SF), Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Erhvervsminister Simon Kollerup (S) under doorstep efter forhandlinger om økonomisk sommerpakke, i Finansministeriet i København, natten til mandag den 15. juni 2020.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Efter aftalen om at sende milliarder af feriepenge tilbage til danskerne for at sætte gang i forbruget advarer økonomer nu om, at en stor gruppe vil undlade at få pengene udbetalt stik imod den politiske hensigt.

Beregninger fra den liberale tænketank Cepos viser, at antallet af topskatteydere vil stige med ca. 96.000 personer, fordi udbetalingen af feriepengene vil sende dem over topskattegrænsen. Den er i dag på ca. 577.000 kr. Indtægter herover beskattes i gennemsnit med 56 pct.

Det handler ikke om ideologi. Det handler om at få flest mulige mennesker til at sætte gang i forbruget.

Søren Pape Poulsen (K), partiformand

Bo Sandemann, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, kalder det en »tilfældig og utilsigtet« effekt. Han er bekymret for, om folk vil vente med at få feriepenge udbetalt til pensionsalderen.

»En stor gruppe danskere i de her indkomstgrupper vil hurtigt kunne se, at det er en underskudsforretning. Og hvis de vælger at vente med at få pengene, så svækker det den effekt, der skulle stimulere økonomien,« siger Bo Sandemann.

Så mange feriepenge har du til gode

Din månedsløn før skat i hele kr.:
Programmering: Boy Repenning

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, frygter, at nogle i den store gruppe vil undlade at arbejde ekstra i en tid, hvor der er behov for netop det – f.eks. i sundhedssektoren:

»I den situation er det meget uheldigt, at de rammes af topskatten.«

På Christiansborg ønsker hele oppositionen en løsning. Også De Radikale er åben for at se på sagen.

De Konservative mener, at det vil være »retfærdigt« at hæve topskattegrænsen bare for i år.

»Det handler ikke om ideologi. Det handler om at få flest mulige mennesker til at sætte gang i forbruget,« siger K-formand Søren Pape Poulsen.

Finansministeriet henviser til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen. Han mener, at de borgerlige partier »pakker gamle, velkendte synspunkter ind i coronaargumenter«:

»Min egen fornemmelse fra en tur på gågaden i Kolding og de sociale medier er, at der er en meget stor appetit på at få pengene udbetalt. Jeg har en klar forventning – bakket op af sagkundskaben – om, at det vil have en betydelig effekt, også selv om man skal betale noget tilbage i skat.«

Læs også