Privatøkonomi

Stor gevinst ved at forlænge pensionen

Kun hver femte kunde i PFA forlænger udbetalingsperioden på ratepensionen, selv om det for mange kan være en fordel.

Artiklens øverste billede
Vi bliver ældre og ældre - heldigvis. Netop derfor er det vigtigt at tænke sig godt om, inden ens egne pensioner kommer til udbetaling. Arkivfoto: Morten Bjørn Jensen

Der er penge at tjene ved at forlænge udbetalingsperioden på en ratepension. Specielt for danskere med mindre pensioner er der gevinst, fordi de dermed får mere i folkepension.

I PFA kan hver tredje få en gevinst på 10.000-50.000 kr. efter skat ved at forlænge ratepensionen fra 10 år til 20 år Men nye tal viser, at blandt de PFA-kunder, der går på pension, er det kun hver femte, som vælger at få ratepensionen udbetalt over flere år end 10.

De største gevinster går til dem, som har en mellemstor opsparing i niveauet 1-2 mio. kr. ifølge PFA’s beregninger.

»Valget mellem om ratepensionen udbetales over 10 år eller længere, vil for de fleste være den største gevinst, man kan få i pensionstiden. Helt op til 50.000 kr. efter skat er der at hente alene i form af mere folkepension - blot ved denne simple ændring,« siger forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum.

Samme holdning har man i Danica, hvor man også opfordrer kunderne til at regne godt efter.

De fleste danskere har en ratepension som del af deres pensionsordning. En ratepension kan udbetales over mindst 10 år og højst 30 år, og den vil oftest være aftalt til at blive udbetalt over 10 år.

»Hvis man vil strække sin ratepension, skal man være opmærksom på, at den årlige pension bliver mindre, selvom folkepensionen for de fleste vil stige. Derfor er det en god idé, at man sparer op på flere måder end via en pensionsordning,« lyder rådet fra Carsten Holdum.

Netop at man får mindre udbetalinger af sin ratepension, gør, at det er værd at overveje en livrente, mener seniorøkonom i Danica Mads Moberg Reumert.

Hvis man har sparet 1 mio. kr. op på en 10-årig ratepension og ændrer den til en livrente, vil man over 30 år kunne akkumulere op til 384.000 kr. i gevinst afhængig af, hvordan man ellers er stillet økonomisk. Det siger sig selv, at en livrente giver større og større gevinst, jo ældre man bliver.

En livrente giver mere og mere mening, fastslår Mads Moberg Reumert.

»Ser vi på vore egne kunder, kan ca. hver tredje forvente at leve 25-30 år, efter at de er gået på pension. Hvis man vil sikre sig den samme indtægt hele livet, er livrenten oplagt,« siger Mads Moberg Reumert.

Der er dog det minus ved traditionelle livrenter, at opsparingen ikke udbetales ved dødsfald. Men det kan man forsikre sig imod og altså sikre et eventuelt restbeløb.

Om der er en gevinst ved at udbetale ratepensioner over flere år, og hvor stor den i givet fald er, afhænger af, hvor meget man samlet har sparet op, fastslår Carsten Holdum.

Den vigtigste grænse at kende er bundfradraget på 88.700 kr. i årlig indkomst for enlige, før der sker modregning i folkepensionens tillægsbeløb.

For hver 100 kr., man har mere i årlig indkomst udover bundgrænsen, sættes folkepensionens tillægsbeløb ned med 30,90 kr. Ægtefæller må have en samlet indkomst på 177.700 kr., før der sker modregning med 16 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.