Privatøkonomi

Pas på de usynlige omkostninger ved aktiehandel

De mere usynlige omkostninger betyder, at Danmarks to store digitale børshandlere ikke altid er billigere end de traditionelle banker.

Mange investorer vil gerne handle nogle af de kendte udenlandske navne, men handlerne kan fordyres af de mere usynlige omkostninger. Foto: Reuters/Lucas Jackson

Saxo Bank og Nordnet lokker med lav kurtage og ingen depotomkostninger. Og de to lavprismæglere vokser kraftigt. Men de to banker er ikke altid det billigste valg for den investor, der også handler udenlandske aktier. Det viser en ny prissammenligning.

»Det er meget tydeligt, at man skal se sig godt for og eventuelt ikke bruge den samme bank til al investering. En billig bank er ikke altid billig,« siger Marlene Nørgaard Carolus, adm. direktør for Mybanker.

Både Degiro og Nordea har lavere omkostninger end de to gør-det-selv huse i en ny prissammenligning baseret på Mybanker og bankernes egne oplysninger.

»Lave omkostninger på aktiehandel i hele verden er en del af vores strategi for private kunder. Derfor sænkede vi for et par år siden vores omkostninger. Grundet vores relativt store aktivitet kan vores pris per transaktion holdes nede, og vi kan dermed tilbyde vores kunder konkurrencedygtige priser,« siger Kerstin Lysholm, investeringschef i Nordea Wealth Management.

I undersøgelsen er der købt for 25.000 kr. i hver af danske Novo Nordisk, tyske BMW, amerikanske Apple og britiske Burberry. Aktierne holdes et år og sælges med en gevinst på 10 pct.

I Nordnet koster handlen i britiske aktier over 200 kr. mod 25 kr. i Saxo Bank. Ifølge Nordnets landechef i Danmark, Anne Buchardt, skyldes den høje pris, at Nordnet ikke tilbyder onlinehandel i Storbritannien.

»Vores kunder handler primært danske, amerikanske og nordiske aktier. Vi koncentrerer os om at være billige og konkurrencedygtige på de børser og produkter, kunderne er mest interesserede i,« siger Anne Buchardt.

Til gengæld er Saxo Banks valutaomkostninger mindst dobbelt så høje som konkurrenternes.

»Det er vigtigt, at vores priser er konkurrencedygtige, samt at vi sikrer en langsigtet balance mellem vores prisstruktur og omkostninger ved at servicere kunderne. For at sikre denne balance har vi tidligere på året måttet hæve prisen på valutaveksling,« siger Johannes Rovsing, nordisk direktør i Saxo Bank.

Mere aktive kunder kan oprette en gratis valutakonto i eksempelvis dollar eller euro i både Saxo Bank og Nordnet, så gevinsterne ikke i første omgang veksles til danske kroner.

BRANCHENYT
Læs også