Privatøkonomi

Udbuddet af boliger styrtdykker

Juni blev rekordernes måned på boligmarkedet.

»Vanvittigt!« Med de ord beskriver Homes direktør Uffe Drejer ret rammende, hvordan det danske boligmarked har det i dag. Ejendomsmæglerne løber stærkt. Meget stærkt.

»Vores mæglere har så travlt, som vi aldrig nogensinde havde forestillet os,« konstaterer Home-direktøren.

Samme erfaringer har man i de øvrige mæglerkæder, og erfaringerne kan underbygges med tørre facts.

  • Udbuddet af boliger har simpelthen ikke været lavere i 10 år, viser nye tal fra Boligsiden.
  • Salget i den sidste uge af juni er gået over al forventning. 2.764 boliger skiftede ejer på blot en uge. Det er ca. 500 flere end sidste uge, der ellers var en rekorduge.

Det er ikke kun sommerhusene, der trækker. Der er også kommet gang i salget af ejerlejligheder igen.

»Som noget nyt så vi, at der blev solgt 537 ejerlejligheder på den ene uge. Det er det højeste niveau i år,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden Birgit Daetz.

Der er kun knap 32.000 huse til salg i øjeblikket. Da udbuddet var højest i 2011, var tallet knap 47.000. Men år efter år er udbuddet faldet, og det seneste år er det gået meget stærkt. At det er gået stærkt på det seneste, er meget overraskende, mener boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

»Det er et ret kraftigt fald i udbuddet, vi ser her midt i en krise. Det er ikke lige den udvikling, man havde forventet,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann, der ikke er i tvivl om, at det lave udbud vil holde hånden under priserne i den kommende tid.

Vi ved fra tidligere undersøgelser, at det får betydning for boligmarkedet, hvis arbejdsløsheden stiger.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør, Boligsiden

At udbuddet er så lavt, er yderligere bemærkelsesværdigt, fordi der i juni blev sat 6.700 huse til salg. Med så mange flere varer på hylderne er faldet i udbuddet et udtryk for, at der er fuldt blæs på handlen.

Det afspejles også i salgstallene, der dog ikke er gjort op for hele juni endnu. Men de foreløbige tal vidner om et betydeligt salg, fortæller Birgit Daetz.

»De seneste to måneder har vist overraskende flotte salgstal. Sælgerne har forstået, at køberne er der, så de sætter nu til salg i stor stil. De kan bare ikke gøre det i samme tempo, som køberne hiver varerne ned fra hylderne,« siger Birgit Daetz.

Det lave udbud er et fællestræk over hele landet. I hovedstadsregionen er udbuddet faldet så meget, at der nu kun er lidt over 4.000 huse til salg. Det er knap det halve af, hvad der er til salg i Midtjylland og Syddanmark.

At udbuddet af sommerhuse styrtdykker, er efterhånden ikke en overraskelse. Men på et år er ca. en tredjedel af sommerhusene forsvundet fra markedet.

Det er et ret kraftigt fald i udbuddet, vi ser her midt i en krise. Det er ikke lige den udvikling, man havde forventet.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

I Region Hovedstaden, der tæller attraktive områder som Hornbæk og Tisvilde, er udbuddet faldet næsten 40 pct., og aktuelt er der blot 781 sommerhuse til salg i området.

Midt i salgsboomet er der dog en vis bekymring i banker og realkreditinstitutter. Flere og flere danskere bliver arbejdsløse, og det kan sætte sig både i priser og købelyst.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at det får betydning for boligmarkedet, hvis arbejdsløsheden stiger. Det er en situation, vi følger med særlig interesse,« fastslår Birgit Daetz.

Læs også
Top job