Til salg-skiltene forsvinder med rekordfart på boligmarkedet: »Salget ligger langt over normalen«
Fra maj til juni er antallet af udbudte boliger faldet markant, viser nye tal fra Finans Danmark.
Skoven af til salg-skilte på det danske boligmarked forsvinder med rekordfart. Fra maj til juni dykkede antallet af udbudte boliger med 2.108 til 43.304, viser nye tal fra finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark.
Faldet på 4,6 pct. er det største i de 16 år, der er blevet ført statistik på området.
»Det skyldes den rivende fart, hvor boligerne nærmest bliver flået ned fra mæglernes hylder. Salget ligger langt over normalen, og udbuddet kan slet og ret ikke følge med. Det giver de kommende boligkøbere dårligere kort på hånden, eftersom de har færre boliger at vælge mellem. Omvendt giver det sælgerne bedre kort på hånden, som det aktuelt bliver færre af,« skriver Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.
På landsplan var der i juni 29.975 parcel- og rækkehuse til salg. Den seneste måned er antallet af udbudte boliger på denne del af boligmarkedet faldet med 4,2 pct., og går man 12 måneder tilbage er antallet af til salg-skilte faldet med 18 pct.
På markedet for ejerlejligheder er der forsvundet endnu flere til salg-skilte fra maj til juni. På landsplan er antallet af udbudte ejerlejligheder faldet med 5,5 pct. på én måned til 6.584. Det seneste år lyder faldet på 22,4 pct.
Udviklingen på markedet for parcel- og rækkehuse og ejerlejligheder blegner dog i forhold til antallet af til salg-skilte, som er forsvundet i de danske sommerhusområder. Fra maj til juni lyder faldet på 5,69 pct. til 6.745, og det seneste år er faldet oppe på 40 pct.
»I begyndelsen af coronakrisen bragede både bolighandler og salgsannoncer ned. Det er blevet efterfulgt af en ketchupeffekt på bolighandlerne, som buldrer derudaf, men ketchupeffekten er udeblevet i boligudbuddet. Samlet set er boligsælgerne fortsat en anelse forsigtige. Derfor ser vi et boligudbud skrumpe i en fart, som vi ikke har været vidne til før. Under normale omstændigheder vil vi typisk se, at boligudbuddet vokser i løbet af foråret, men det er altså en tendens, som er skubbet til side i år,« lyder det fra Jeppe Borre.