Privatøkonomi

Stort boost: Danskerne valfarter til sommerhusene og tyskerne er på vej tilbage

Danskerne har booket ferie i danske sommerhuse i dobbelt så stort omfang som sidste år. Og niveauet for udlejningen ligger i de kommende måneder over niveauet fra sidste år.

Danskerne har booket dobbelt så mange husger som sidste år. Foto: Carsten Ingemann Foto: Carsten Ingemann

Gæsterne er på vej tilbage til de danske sommerhusområder, efter at disse har været affolkede under coronakrisen i årets første seks måneder. Faktisk bliver de resterende måneder af året bedre end samme periode sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Da kalenderen skiftede fra juni til juli, var der blevet booket 380.000 husuger i årets sidste seks måneder. Det er 18 pct. over niveauet for andet halvår 2019.

»Fremgangen skyldes især, at danskerne har booket dobbelt så mange husuger i forhold til sidste år,« skriver Danmarks Statistik, der samtidig bemærker, at antallet af danske overnatninger steg med 57 pct. i maj.

Mens antallet af tyske gæster er faldet som følge af coronarestriktionerne i den første del af året, er antallet af bookninger fra tyske gæster i årets sidste seks måneder steget med 7 pct. sammenlignet med samme periode sidst år.

Den store stigning i antallet af danskere, som tog en tur i et sommerhus i Danmark, kunne dog langt fra forhindre et samlet fald i det samlede antal gæster. Det faldt nemlig med 57 pct. i maj.

»De mange bookninger er dog næppe nok til at opveje 2,4 mio. manglende overnatninger i årets første halvdel,« skriver Danmarks Statistik om stigningen i antallet af danske bookninger.

Ifølge en foreløbig opgørelse over udviklingen i årets første seks måneder, faldt antallet af udlejede husuger med 40 pct. fra januar til maj, og det samlede antal overnatninger faldt med 38 pct.

»Set som helhed var feriehusudlejning langs Vesterhavet hårdest ramt af de lukkede grænser. I maj faldt det samlelede overnatningstal i Landsdel Sydjylland med 51 pct. i forhold til sidste år, mens det faldt med 50 pct. i Landsdel Vestjylland,« skriver Danmarks Statistik.

Udviklingen står i skærende kontrast til de seneste fire år, hvor der er blevet sat rekord på rekord.

Læs også
Top job