Privatøkonomi

Hver fjerde sælger behøver ikke give rabat på sin bolig

Boligmarkedet har udviklet sig til sælgers marked efter coronakrisen.

Mange hussælgere behøver ikke give rabat længere. Arkivfoto: Thomas Borberg

Hussælgere står med trumferne på hånden i øjeblikket. Hver fjerde sælger giver ikke en krone i rabat, viser nye tal fra Boligsiden.

I 2. kvartal blev der givet prisnedslag i knap 75 pct. af salgene. Det lyder måske af meget, men er det laveste antal, siden Boligsiden begyndte at registrere tallene.

Samtidig gives der kun 86.000 kr. i rabat på et gennemsnitshus til ca. 2,4 mio. kr. Det er 50.000 mindre end i 2009. Og dengang var priserne lavere.

»Boligmarkedet har på alle måder overrasket her under coronakrisen, og hvem skulle have troet, at det ville blive netop nu, at vi skulle opleve så få nedslag,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden Birgit Daetz.

Direktør for Realmæglerne Preben Merrild Angelo deler denne undren.

»Det er svært at forklare, hvorfor boligmarkedet har udviklet sig så eksplosivt. Den eneste forklaring må være, at køberne er overbeviste om, at renten forbliver lav i mange år endnu,« siger Preben Merrild Angelo.

Nedslagene hører sammen med de ekstraordinært høje salgstal og det lave udbud.

Ugerne 26 og 27 har været bemærkelsesværdige. I uge 26 blev der i alt solgt 1.252 parcel- og rækkehuse. Ugen efter blev der solgt 1.256. Det er 31 pct. flere end gennemsnittet af samme uge de seneste fem år.

Samtidig er udbuddet faldet markant på et år. Kun knap 32.000 parcelhuse er til salg.

Situationen er optimal for sælgerne, mener Birgit Daetz.

»Det er sælgers marked i øjeblikket, og der er mange købere om buddet. Derfor bliver det også lettere for sælgeren at sige nej til at gå ned i pris,« konstaterer hun.

Der er relativ stor forskel på, hvor mange hussælgere der må give afslag. På Bornholm er det således kun i 40 pct. af salgene, at der gives afslag. På Fanø er det 51,7 pct.

I den anden ende befinder sig Mariagerfjord og Brøndby. I 2. kvartal er der her givet nedslag i prisen i ca. 91 pct. af alle hushandlerne.

Læs også
Top job