Privatøkonomi

Pensionsselskaber venter flere udsving på markederne: »Usikkerheden er stadig høj«

To af de pensionsselskaber, som er kommet bedst igennem første halvår, giver deres bud på, hvad der venter i andet halvår.

Usikkerheden på aktiemarkederne vil stadig være høj i andet halvår, men MP Pension tror på positive afkast. Foto: Richard Drew

Turen i rutsjebanen er ikke ovre endnu, selv om udsvingene på finansmarkederne formentlig ikke vil kunne måle sig med de vildeste dage, da coronakrisen var på sit højeste i foråret. Sådan lyder det fra pensionsselskaberne Velliv og MP Pension, der er blandt de pensionsselskaber, som har klaret sig bedst igennem de første seks måneder af 2020.

»Vi forventer, at de næste seks måneder bliver volatile. Vi har set et stærkt rebound i andet kvartal, og de finansielle markeder er måske kommet lidt foran, for vi mangler endnu at se effekterne af coronakrisen på realøkonomien. Det skal fordøjes af aktiemarkederne i den kommende periode, hvor vi får flere og flere økonomiske nøgletal,« siger Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv.

Der vil være mindre usikkerhed, men usikkerheden er stadig høj.

Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension

Velliv har som det første pensionsselskab i Danmark hentet det tabte fra coronakrisen hjem, så en del af kunderne nu er tilbage i plus for året. MP Pension havde ved overgangen fra første til andet halvår hentet så meget af det tabte tilbage, at afkastet lå på minus 1 pct.

»Det var et helt ekstraordinært halvår. Det siger investorer altid, når kurserne brager ned. Men det var ret specielt,« siger Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension om årets første seks måneder.

I MP Pension venter man lige som i Velliv, at anden halvdel af året vil byde på masser af udsving.

»Der vil være mindre usikkerhed, men usikkerheden er stadig høj,« siger Anders Schelde, der venter, at det værste i forhold til selve coronavirussen er overstået.

»Generelt er vi optimistiske i forhold til, at den akutte fase er overstået, og at vi kan håndtere coronavirussen. Derfor tror vi, at der ikke kommer nye nedlukninger i de store økonomier igen,« lyder det fra investeringsdirektøren i MP Pension.

Derfor vil man i pensionskassen med 140.000 medlemmer særligt holde øje med de økonomiske nøgletal. Her er man også optimistisk.

»Nu handler det om, hvor stor en skade coronakrisen har lavet. Nogle er meget pessimistiske og tror, at det ender med en depression. Andre er meget optimistiske. Folk har forlænget deres syn på verden fra tiden inden corona med brædder. Inden coronakrisen var vi forsigtige optimister, og det er vi stadig,« siger Anders Schelde.

I MP Pension tror man, at året kan ende i et lille plus.

»Men det er altid et gæt. Og det er mere et gæt lige i øjeblikket, end det plejer at være,« siger Anders Schelde.

Der er også en politisk usikkerhed.

Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv

Afkastet vil Velliv dog helst ikke spå om.

»Vi har valgt en defensiv strategi, og den holder vi fast i, fordi der er mange usikkerheder, som vi ikke kender svaret på. Både i forhold til de realøkonomiske konsekvenser af coronakrisen og i forhold til håndteringen af den,« siger Anders Stensbøl Christiansen, der peger på, at det ikke kun er de økonomiske nøgletal, som kan komme til at afgøre retningen på finansmarkederne.

»Der er også en politisk usikkerhed. Præsidentvalget i USA vil få indflydelse på de finansielle markeder,« siger Anders Stensbøl Christiansen, som ikke vil svare på, om det i hans optik er bedst for finansmarkederne, om Donald Trump får fire år mere eller bliver afløst af demokraten Joe Biden i Det Hvide Hus.

Derudover kan det geopolitiske også komme til at indtage scenen igen, lyder det fra MP Pension. F.eks. blev det ikke bemærket på finansmarkederne, at Nordkorea for nyligt sprængte en bygning i grænseområdet til Sydkorea i luften, men den slags kan få større opmærksomhed, hvis coronakrisen letter yderligere. Samtidig kan effekterne af coronakrisen skubbe yderligere til den populistiske strømning i Italien og føre til øget friktion i EU.

»Der er måske mere usikkerhed i forhold til geopolitikken end inden coronakrisen, og det er meget let at blive pessimistisk, men jeg tror, at økonomien kommer tilbage på vækstsporet,« siger Anders Schelde.

Læs også
Top job