Privatøkonomi

Superkøbmanden med danske gener slog formue-rekord

Verdens rigeste person havde en indbringende dag, da Amazon-aktien mandag skød i vejret.

Historien om Jeff Bezos begyndte for alvor i 1994, da han kvittede sit velbetalte job i finanssektoren og grundlagde Amazon som en online-boghandel. Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix.

For tre år siden kunne netkøbmanden Jeff Bezos i et halvt døgn kalde sig verdens rigeste person, da han kortvarigt overhalede Microsoft-stifter Bill Gates.

I dag sidder den 56-årige Amazon-stifter solidt på troppen. Og mandag cementerede Bezos sin ubestridte position som verdens mest velhavende.

Det skete, da Amazon-aktien sprang i vejret med næsten 8 pct. - og dermed på ét døgn forøgede Jeff Bezos formue med 86 mia. kr. Det skriver Bloomberg.

I de otte år, Bloomberg har monitoreret milliardærernes formuer, er det aldrig sket før, at en person har øget sin formue så betragteligt på kun 24 timer.

Jeff Bezos ejer 11 pct. af netgiganten Amazon, som i modsætning til mange andre selskaber har nydt godt af coronapandemien. Mens verdensøkonomien er frosset til is, og millioner er blevet arbejdsløse, er Amazons omsætning eksploderet.

Det har sendt aktiekursen i vejret.

Jeff Bezos, som også ejer bl.a. rumfartsselskabet Blue Origin og nyhedsmediet The Washington Post, har nu en anslået formue på 1.250 mia. kr. Nummer to på listen, Bill Gates, er god for 785 mia. kr.

Historien om Jeff Bezos begyndte for alvor i 1994, da han kvittede sit velbetalte job i finanssektoren og grundlagde Amazon som en online-boghandel. På det tidspunkt vidste de færreste, hvad internettet var.

Siden er Amazon vokset fra at sælge bøger og cd'er online til at blive et helt imperium, der kan forsyne kunderne med alt, hvad hjertet begærer.

Hvad de færreste ved er, at verdens i dag rigeste mand faktisk har danske forfædre.

Jeff Bezos blev født i byen Albuquerque i den amerikanske stat New Mexico, hvor han blev døbt Jeff Preston Jorgensen. Hans forældre var blot teenagere, da de fik ham. Faren, Ted Jorgensen, var cirkusartist og mestrede den ethjulede cykel.

Men forældrenes ægteskab varede kun kort. De blev skilt, og moderen, Jacklyn Gise, blev gift med Miguel Bezos, der kort efter adopterede barnet.

Da en journalist i 2012 opsøgte Jeff Bezos' biologiske far, fik begge sig en overraskelse. Ted Jorgensen anede nemlig ikke, hvad journalisten talte om. Han var slet ikke klar over, at hans søn - Jeff Preston Jorgensen - var Amazon.com-stifteren og mangemilliardæren Jeff Bezos.

Og ja, Jorgensen er en udvikling af det danske efternavn Jørgensen. Ted Jorgensens bedsteforældre var immigranter fra Danmark - bedstefaren var en af de sidste overlevende fra den spansk-amerikanske krig i 1898. Ted Jorgensen døde i 2015.

Læs også
Top job