Privatøkonomi

Store omkostninger ved Private Banking: Nordea-kunde får 40.000 kr. tilbage

Det er en god idé at holde styr på omkostningerne. Det er ikke sikkert, at banken altid har det.

Når man ikke selv investerer, men lader banken gøre det, skal man holde godt øje med omkostningerne. Arkivfoto: Finn Frandsen

Tidligere var begrebet Private Banking-kunder forbeholdt meget velhavende danskere. Sådan er det ikke længere, for jo flere af den type kunder bankerne har, desto mere tjener de.

Der er så store omkostninger forbundet med at være kunde, at der er meget god grund til at holde godt øje med, hvor meget man betaler.

I en netop afsluttet sag i Pengeinstitutankenævnet endte det med, at en Nordea-kunde fik 40.000 kr. tilbage, fordi Nordea måtte erkende, at hun i tre år havde betalt for meget i omkostninger for et investeringsprodukt.

Det skal understreges, at Nordea betalte pengene tilbage, før sagen kom i ankenævnet, men altså kun fordi hun gjorde opmærksom på det.

Da hun sidste år bad om at få en opgørelse over sine omkostninger, fandt hun ud af, at Nordea havde opkrævet omkostninger af et beløb, der var 1,15 mio. kr. mindre end Nordeas udgangspunkt.Omkostningsprocenten på den ydelse er 1,27 pct. Så jo flere penge, der er under forvaltning, desto mere skal kunden altså betale.

Der er stor forskel på, hvordan man betaler for at være Private Banking-kunde. I Nordea foregår en stor del af regningen ved, at man betaler en fast procentdel for det beløb, man får forvaltet.

I Danske Bank betaler man et fast gebyr hver måned. For almindelige kunder er det 200 kr. om måneden - et par betaler 150 kr. værd. Disse penge er ikke fradragsberettigede som renter.

Foruden personlige rådgivere, bl.a. investerings- og pensionsrådgivere bliver Private Banking-kunder tilbudt at deltage i arrangementer som foredrag, teaterforestillinger, middage og lignende.

I sagen fra Pengeinstitutankenævnet fik Nordea-kunden ikke medhold i nogle af sine klagepunkter. Men hun fik altså 40.000 kr. tilbage, fordi hun selv - ikke banken opdagede det.

Læs også
Top job