Privatøkonomi

Rentependulet svinger igen: Perfekt tidspunkt for boligejere og købere

Det 30-årige 0,5 pct.-lån har igen nået en attraktiv kurs.

Kurserne på boligobligationerne er hoppet opad på det helt rigtige tidspunkt. Arkivfoto: Joachim Adrian

For fire måneder siden var kursen på 1 pct.-lånet 92, nu er det 99,5. Rentependulet svinger igen.

Timingen for kurshoppet kunne næsten ikke være bedre. Om få dage - den 31. juli er der opsigelsesfrist for realkreditlånene. Det er der hvert kvartal.

De høje kurser er godt for både købere og de boligejere, der ikke har nået at lægge om. Lysten til at konvertere stiger markant, når kurserne i top, viser erfaringen.

Det bliver dog ikke en af de helt store. Ved udløbet af de seneste to opsigelsesfrister i 2019 blev der samlet omlagt lån for 371 mia. kr.

Denne gang er forventningen maksimalt konverteringer for 40 til 50 mio. kr., vurderer privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

»Den portion af boligejere med realkreditlån på 2 pct. eller derover er der ganske enkelt blevet færre af,« siger Brian Friis Helmer.

Det, der måske kan lokke endnu flere frem, er, at 0,5 pct.-lånet er ved at nå en attraktiv kurs. 96,3 er kursen på 0,5 pct. lånet med afdrag.

Der er dog ingen tvivl om, at der vil blive rift om de billige boliglån. Boligmarkedet boomer simpelthen så meget i øjeblikket, at flere end sædvanlig skal optage nye lån.

Køber man med overtagelse efter 1. september kan man dog kun vælge et lån i de helt nye serier.

»Boligmarkedet er stukket helt af og har budt på et vanvittigt antal handler. Vi ser det primært som følge af udskudte boligkøb som følge af nedlukningen. For dem er rentefaldet vel timet,« fastslår Brian Friis Helmer.

Hvis man i dag har et 2 pct.-lån på 1 mio. kr. og omlægger det til et 1 pct. lån, sparer man ca. 190 kr. om måneden efter skat. Omkostningerne i form af gebyrer og kurstab er hentet hjem igen på ca. tre år.

BRANCHENYT
Læs også