Privatøkonomi

Her er salgstiderne på huse faldet mest i år

Det er i øjeblikket uden for hovedstaden, at der er sket det største fald i salgstiderne.

Villakvarter i byen Korinth på Fyn, som har haft det næststørste fald i salgstider på parcel- og rækkehuse i år. Foto: Joachim Adrian

København har mistet førertrøjen på boligmarkedet. I hvert fald når man ser på, hvilken landsdel der har oplevet det største fald i salgstiderne på parcel- og rækkehuse i løbet af første halvdel af året.

Det viser tal fra Finans Danmark, finanssektorens brancheorganisation.

»København og Nordsjælland trækker i den forkerte retning, for her har tendensen været sidelæns eller haft en pil op,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

I Østjylland er der skåret 36 dage af salgstiderne siden nytår, så det i gennemsnit tager 174 dage at sælge sit hus i denne del af landet. Det svarer til et fald på 17 pct., hvilket er det største fald i opgørelsen.

Andenpladsen har Fyn sat sig på med et fald i salgstiderne på mere end 16 pct. Siden årsskiftet er den gennemsnitlige salgstid faldet med 40 dage, så det i juni i gennemsnit tog 204 dage at sælge et hus.

Først på tredjepladsen finder man landsdelen København by, hvor salgstiderne siden nytår er faldet med over 15 pct. Det har bragt den gennemsnitlige salgstid på et hus ned på 119 dage i juni.

»Boligmarkedet har ikke udviklet sig i samme takt. København har været foran i udviklingen, og der har været et efterslæb uden for hovedstaden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Udviklingen i salgstider viser ikke kun, hvor lang tid det tager, før til salg-skiltet bliver fjernet. Det giver også en form for retning i forhold til prisudviklingen, lyder det fra boligøkonomen.

»Det siger noget om forhandlingspositionen. Hvis huset var blevet solgt ved første fremvisning i hovedstadsområdet, ville vi ikke have set stigende salgstider på det seneste,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Forklaringen på, at der er mindre tryk på markedet for parcel- og rækkehuse i og omkring København, skal findes på markedet for ejerlejligheder. Her plejer udviklingen at smitte af på parcel- og rækkehusene.

»Det er ikke helt så meget i femte gear som tidligere,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også