Privatøkonomi

God timing for boligejerne og køberne: Populært boliglån er i højeste kurs i fire måneder

Det 30-årige 0,5 pct.-lån har igen nået den højeste kurs i fire måneder.

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix.

De danske realkreditlån er ved at have lagt coronakrisen bag sig. Kursen på det det 30-årige fastforrentede lån med afdrag og en kuponrente på 0,5 pct. er nemlig steget så meget, at det i Totalkredit er på det højeste niveau i mere end fire måneder.

Niveauet er nået dagen inden opsigelsesfristen, den 31. juli.

»Det betyder, at visse boligejere nu står i den gunstige situation med opsigelsesfrist for låneomlægning om få dage i kombination med de laveste renter og højeste kurser i over 4 måneder,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Da coronavirussen og nedlukningerne af økonomierne rundt om i verden sendte de største chokbølger igennem finansmarkederne i marts, nåede det fastforrentede lån med en rente på 0,5 pct. ned i kurs 88,2. Siden har det rettet sig, nu er kursen nået op på 96,5.

Jo højere kurs, desto bedre er det for købere og boligejere, som gerne vil omlægge lån. I Arbejdernes Landsbank peger man på, at det særligt er boligejere med lån med en rente på 2 pct. eller over, som vil have gavn af en konvertering.

»De stigende kurser vil være med til at give konverteringsaktiviteten yderligere et skub. Det kommer dog meget tæt på fristen, men vores forventning er, at vi nærmer os en mindre konverteringsbølge på 50 mia. kr. i denne omgang,« skriver Brian Friis Helmer.

Dermed venter man altså, at denne konverteringsbølge ikke når i nærheden af de store bølger, der kom i 2019. Her nåede to konverteringsbølger op på 185 mia. kr., så der ved udløbet af to frister samlet blev konvertereret for over 370 mia. kr. 

»De lave renter blev der i øvrigt sat en tyk streg under ved gårsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank (Fed). Der var ingen større ændringer, men 0 pct.-rentepolitkken blev bekræftet, og det betyder grundlæggende, at de danske boligejere vil nyde godt af lave boligrenter i en rum tid endnu,« skriver Brian Friis Helmer.

Hvis man skal konvertere, er der i øjeblikket to muligheder, hvis man vil have et fastforrentet lån. Det ene har en kuponrente på 0,5 pct., mens renten på det andet er på 1 pct. Den månedlige ydelse på de to lån er stort set identisk, men afdraget er en anelse højere på 0,5 pct. lånet.

»Helt overordnet er der fordele og ulemper ved begge lån, for man kan ikke få i både pose og sæk. Man får det laveste kurstab på 1 pct.-lånet, men til gengæld en højere kursfølsomhed på 0,5 pct.-lånet. Samlet set over hele lånets løbetid vil 0,5 pct. lånet samlet set være billigst. Har man derfor en længere horisont i sin bolig, taler det for, at man vælger 0,5 pct.-lånet,« lyder det fra Brian Friis Helmer.

 

1 pct. lån

0,5 pct. lån

Forskel

Månedlig ydelse før skat

3.940 kr.

3.830 kr.

110 kr.

Månedlig ydelse efter skat

3.570 kr.

3.560 kr.

10 kr.

Månedlige afdrag

2.470 kr.

2.750 kr.

280 kr.

Hovedstol

1.029.000 kr.

1.063.000 kr.

34.000 kr.

Samlet tilbagebetaling, set over hele lånets løbetid efter skat

1.240.000 kr.

1.220.000 kr.

20.000 kr.

Optagelseskurs

99,7

96,5

Læs også
Top job