Privatøkonomi

Er den amerikanske aktiefest slut?: »Bobler har det med at blive meget store, og større end logikken tilsiger«

Efter en lang optur er det amerikanske teknologiindeks Nasdaq nu faldet med 10 pct., og det er dermed i en såkaldt korrektion.

Foto: AP Photo/Richard Drew

Stemningen er vendt på det amerikanske aktiemarked. Flere måneder med stigende kurser er blevet afløst af markante fald, som har rejst spørgsmålet om, hvorvidt der har været tale om en boble, som luften nu er ved at sive ud af.

Én af dem, der er af den overbevisning, at der nogen steder er tale om en boble, finder man i Maj Invest.

»Der er dele af aktiemarkedet i USA med Tesla i spidsen, som er grebet af eufori, og hvor det ender galt,« siger Jeppe Christiansen, der er adm. direktør i Maj Invest-koncernen.

Det er især blandt de amerikanske teknologiaktier, at man finder den usunde udvikling, lyder det fra Jeppe Christiansen, som omvendt peger på, at det globale aktiemarked som helhed er prisfastsat på et fornuftigt niveau.

En del af denne skævhed er der ved at blive rettet op på. De store amerikanske indeks er nemlig faldet siden begyndelsen af september.

Hårdest er det gået ud over Nasdaq-indekset, der er faldet med mere end 10 pct. på få dage. Dermed er indekset nu inde i det, man kalder en korrektion.

Faldet i Nasdaq-indekset er blandt andet trukket af Tesla, som alene tirsdag faldt med mere end 20 pct. Det er det største fald i elbilproducentens historie på børsen.

»Det, man ser nu, er modstykket til de meget store stigninger, der har været der uden nogen nyheder,« siger Jeppe Christiansen.

Han vurderer også, at den opsigtsvækkende nyhed om japanske Softbanks sats på teknologiaktier har spillet en rolle, fordi det har skabt nervøsitet i markedet.

Dagen inden de markante fald begyndte at skylle ind over det amerikanske aktiemarked luftede Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension, sine tanker om prisfastsættelsen af de amerikanske aktier. Den var for høj.

»Der har været en usædvanlig form for stigning, som blev drevet af færre og færre aktier. Det gjorde det mere og mere skrøbeligt, og udviklingen passede godt med noget af det, der har været fremme omkring Softbank,« siger han.

Spørgsmålet er nu, om de seneste dages fald er et forvarsel om, hvad der venter. Eller om det er en korrektion, som normalt kommer med jævne mellemrum.

I Sampension tror aktiechefen på det sidste.

»Nu har vi haft en periode på fem måneder med positivt momentum. Spørgsmålet er, om vi så får en periode med negativt momentum. Jeg tror, at vi bare skal have renset lidt ud blandt de mest optimistiske investorer,« siger Philip Jagd.

Selv om man i Maj Invest peger på, at der kan være tale om en form for boble, tror man her, at det amerikanske aktiemarked kan stige yderligere herfra.

»Bobler har det med at blive meget store og større end logikken tilsiger. Jeg tror ikke, at dette bull marked er overstået endnu,« siger Jeppe Christiansen.

Læs også
Top job