Privatøkonomi

Danske investorers kærlighed til aktier er bremset op: »Det er forståeligt, at mange investorer stopper lidt op og overvejer situationen«

Danskernes køb af aktiefonde har tabt pusten til fordel for obligationsfonde, viser nye tal fra Finans Danmark.

Danskernes køb af aktiefonde har tabt pusten til fordel for obligationsfonde. Foto: AP/Mark Lennihan

Danskerne er i den seneste måned gået i en bue uden om aktier, når de har været på udkig efter investeringsfonde at sætte penge i. Der blev stort set ikke postet nye penge i fonde med danske aktier i august, og for fonde med udenlandske aktier solgte investorerne samlet set lidt ud af deres beholdninger.

Omvendt fortsatte danskerne med at sætte penge i fonde med udenlandske obligationer. Det viser markedsstatistikken for august fra Finans Danmark.

Opbremsningen på aktiefronten kommer efter, at danskerne i de første syv måneder af året har sat milliarder af kroner i fonde med ind- og udenlandske aktier.

»Det er forståeligt, at mange investorer stopper lidt op og overvejer situationen i lyset af den meget positive udvikling på aktiemarkederne siden midten af marts,« udtaler Kåre Valgreen, der er investeringschef i Investering & Opsparing i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Siden årsskiftet har private investorer placeret 760 mia. kr. i fonde med danske aktier og 21,4 mia. kr. i fonde med udenlandske aktier. For fonde med udenlandske obligationer lyder tallet på 14,2 mia. kr.

»Mange investorer har helt eller delvist genvundet det historisk store tab især i marts, mens tilgangen af nye midler fra andre investorer har resulteret i pæne afkast i løbet af kort tid, Der er helt sikkert en del investorer, som har valgt at realisere noget af fortjenesten nu, men i hvilket omfang, investorerne har geninvesteret fortjenesten, er vanskeligt at sige,« siger Kåre Valgreen.

Det er især fonde, der investerer i non-investment grade eller junk bonds - altså obligationer med en lav kreditvurdering, som har oplevet fremgang i august. Denne kategori tegner sig for et nettokøb på 1,1 mia. kr. i august, og siden årsskiftet har danskerne sat 6,3 mia. kr. i denne type fonde. Fonde med investment grade-obligationer - altså obligationer med en høj kreditvurdering - har oplevet et nettokøb på 4,7 mia. kr. siden årsskiftet.

»Det er vigtigt som investor at være opmærksom på, at der risikomæssigt er væsentlige forskelle mellem de to typer af obligationer. Non-investment grade leverer et højere forventet afkast end investment grade, men altså med en højere risiko,« forklarer Kåre Valgreen.

BRANCHENYT
Læs også