Privatøkonomi

Lån 1 mio., få evig afdragsfrihed og betal 340 kr. om måneden

30 års afdragsfrihed på lånet er forbeholdt boligejere med lav gæld.

340 kr. om måneden for et lån på 1 mio. kr. Så billigt kan det være at købe sig til afdragsfrihed i 30 år, hvis man er frisk på at løbe en renterisiko.

Afdragsfrihed i 30 år bliver mere og mere populært ikke mindst hos ældre boligejere.

Realkredit Danmark og Nordea Kredit har netop åbnet for den type afdragsfrie lån med fast rente. Men kan man nøjes med at have sikkerhed for renten i blot fem år, kan man altså slippe med få hundrede kr.

Betingelsen for at få det, der reelt er evig afdragsfrihed, er, at man kun har en realkreditgæld på maksimalt 60 pct. af boligens værdi. Af samme grund er det ikke et lån for nye boligejere, der typisk har behov for et låne op til grænsen på 80 pct.

I Nordea Kredit har man haft lån med 30 års afdragsfrihed og variabel rente i knap tre år. Det har hver 10 kunde benyttet sig af. Det er F5-lånene, der er de billigste med 340 kr. om måneden. Et F3-lån koster 420 kr. Begge beløb er efter skat.

Til sammenligning koster et 1 pct.-lån med fast rente ca. 1.000 kr. Over en fem-årig periode sparer en F5-låner altså knap 40.000 kr. i forhold til at vælge fast rente.

»F5-lånet er billigst. Det giver dog ikke rentesikkerhed, og derfor anbefaler vi boligejere med en lille økonomi samt boligejere, der ikke har lyst til at bekymre sig om rentemarkederne, at de vælger fast rente,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

F5-lånet er også populær blandt almindelige boligejere og har for længst fortrængt det tidligere så populære F1-lån. Renterisikoen ved F1-lånet er også for stort med et afdragsfrit lån af den kaliber.

Afdragsfrihed i 30 år er ikke dyrere end blot 10 år.

Det er primært ældre boligejere, der vil have det, der reelt er evig afdragsfrihed. Syv af ti lån er til boligejere over 60. Det giver god mening, siger Lise Nytoft Bergmann.

»Et lån med så lang afdragsfrihed giver tryghed for, at afdragsfriheden ikke skal diskuteres med banken på et fremtidigt tidspunkt, hvor økonomien måske ser anderledes ud end i dag.«

Lånet er optimalt for boligejere, der er kommet til et sted i deres liv, hvor det ikke længere drejer sig om at spare op, og som samtidig ønsker stor sikkerhed i deres privatøkonomi, mener Lise Nytoft Bergmann.

Der har været en markant bevægelse mod lån med fast rente de senere år. Det gælder alle boligejere og købere.

BRANCHENYT
Læs også