Privatøkonomi

Corona har fået prisen på at sikre sin lønseddel til at stige

Flere steder er det blevet dyrere at sikre lønnen i tilfælde af en afskedigelse.

Coronakrisen fik arbejdsløsheden til at stige, og det har nogen steder resulteret i stigende priser på lønsikring. Foto: Mathias Svold

Coronakrisen har ikke kun ramt dem, der er blevet arbejdsløse, på pengepungen. Den sætter også spor i privatøkonomien blandt nogle af de danskere, som har valgt at forsikre med en lønsikring. Den markante stigning i ledigheden under de første måneder af coronakrisen har nogle steder sendt priserne på lønforsikring i vejret.

I Ledernes Hovedorganisation steg prisen med 15 pct. den 1. juli. Det skyldtes, at forsikringsselskabet bag Ledernes Tillægsforsikring hævede priserne pga. »den ekstraordinære og meget usikre coronasituation med risiko for høj ledighed i en længere periode«.

»Som organisation havde vi naturligvis gerne set, at det var muligt at fastholde en uændret pris, som vi har kunnet de seneste 10 år. Vi er dog langt fra de eneste, som har været nødt til at hæve prisen på grund af coronasituationen. Det gælder også en række andre udbydere, hvor nogle også har ændret betingelserne for udbetaling. I Ledernes Tillægsforsikring er det kun prisen, som er ændret. Vilkår og betingelser er de samme som hidtil,« lyder det fra Torkild Justesen, direktør i Lederne med ansvar for forsikringsområdet.

Da coronanedlukningen var på sit højeste herhjemme, fik det ledigheden fra februar til maj til at stige med 53.900 personer. Resultatet blev en arbejdsløshedsprocent på 5,6 pct. i maj.

Efterfølgende er der sket en bedring på arbejdsmarkedet, og de seneste tal Danmarks Statistik viser, at arbejdsløsheden i juli faldt med 5.500 personer. Med faldet i juli endte den såkaldte bruttoledighed på 148.100 personer i juli svarende til en ledighed på 5,2 pct.

I Krifa slog den bratte stigning i ledigheden også igennem på prisen for at forsikre en del af lønnen. Den 1. juli blev prisen sat op, og den gennemsnitlige prisstigning lyder på 24 pct., lyder det fra Krifa.

»Vi er de første til at være ærgerlige over det her. Vi har aldrig haft nogen lignende situation, og ingen kunne forudse det. Men ligesom mange andre virksomheder bliver vi ramt, og det gør vores kunder desværre også. Det er helt almindeligt i forsikringsbranchen, at man er nødt til at justere priserne, så de passer til markedet. Vi har ikke hævet priserne siden 2012, så det er ikke noget, vi har for vane at gøre. Men vi så i foråret ikke andre muligheder, og vi mener fortsat, det var den rigtige beslutning med den usikkerhed, der stadig er,« siger Preben R. Jørgensen, direktør for Krifa Forsikring, som er et datterselskab af Krifa.

På spørgsmålet om, hvorvidt prisen bliver sænket igen lyder det:

»Lige nu giver det ikke mening at svare på, om vi på sigt vil reducere, for ingen kender slutdatoen på den her krise, og vi har langt fra set alle konsekvenser endnu,« siger Preben R. Jørgensen.

BRANCHENYT
Læs også