Privatøkonomi
BREAKING

Danskernes aktieformuer sætter ny rekord

De danske husholdningers samlede aktieformue steg med næsten 9 mia. kr. i august, hvilket er ny rekord. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Arkivfoto. Thomas Borberg. 

På trods af coronakrisen er danskernes aktieformuer braget frem i år med raketfart.

I august havde de danske husholdninger en samlet aktiebeholdning på 435 mia. kr., hvilket er ny rekord, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Tallet er en stigning på 8,7 mia. kr. i forhold til måneden før.

Dermed har de private investorer genvundet det tabte terræn oven på forårets aktienedsmeltning, hvor de globale aktiemarkeder tog et gevaldigt dyk på grund af corona-nedlukningerne, der ramte store dele af verdensøkonomien.

»Den massive modvind vi så på de finansielle markeder i marts er vendt til medvind. Den primære årsag til stigningen i aktieformuerne kommer som følge af aktiekursstigninger og altså ikke af, at danskernes aktivt har købt op i markederne. Danskerne bliver altså som helhed belønnet for deres is i maven under den første turbulens i marts,« siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

I marts, da coronakrisen ramte aktiemarkederne, faldt danskernes aktieformuer med næsten 10 pct. til en samlet beholdning på omkring 360 mia. kr. Siden har markederne vendt sig, og aktieformuen er hen over sommeren steget med 75 mia. kr. i værdi.

De nye tal dækker til og med august, der også bød på pæn fremgang på de globale aktiemarkeder. Alene det danske eliteindeks C25 steg med knap 4 pct. i august måned.

Siden er aktiemarkederne bremset op, og f.eks. det amerikanske aktiemarked har oplevet flere markante børsdyk i september. Herhjemme har udviklingen på C25-indekset været nogenlunde flad gennem måneden.

»Derfor er det mere tvivlsomt, om danskernes aktieformuer slår rekord igen, når vi får tallene for september,« siger Brian Friis Helmer.

BRANCHENYT
Læs også