Privatøkonomi

Sådan kan dine feriepenge hjælpe flere i job: Spis og sov ude

Nogle brancher er markant hårdere ramt af coronakrisen og nedlukningen end andre.

Nedlukningen af Danmark og et hav af restriktioner har været et mareridt for ejere af barer og restauranter. Arkivfoto: Gregers Tycho

Det er ikke lige meget, hvordan vi bruger de feriepenge, som snart udbetales ekstraordinært. For spiser eller sover vi ude, har det den markant største beskæftigelseseffekt, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Hver mia. kr., der bruges på restauranter, vil udløse 1.100 job og 1.050, hvis pengene kanaliseres over i hoteller. Til sammenligning vil 1 mia. kr. udløse 600 nye job, hvis vi køber fødevarer for pengene.

»Hvis man som dansker gerne vil hjælpe de hårdest ramte brancher, samtidig med at man redder flest mulige job, så peger pilen tydeligt på hotel- og restaurationsbranchen,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Herefter følger detailbutikker – primært tøj- og sportsbutikker. Tallene er udregnet efter Dansk Erhvervs forbrugsmodel, der giver et konservativt bud på effekterne af forbruget.

Der blev åbnet for anmodninger om udbetaling af feriepengene tirsdag. Samlet set forventer Finansministeriet, at der udbetales ca. 39 mia. kr. – heraf vil de 16,5 udmønte sig i merforbrug det første år.

»Reelt ved vi ikke præcist, hvor stor en andel, der bliver brugt til forbrug. Men det er lige så vigtigt, at vi ved, hvilken type forbrug danskerne vil vælge,« siger Tore Stramer.

Hotel- og restaurationsbranchen er hårdest ramt af coronakrisen og nedlukningen. 12.350 personer har mistet deres job i den branche. Det er 38 pct. af det samlede jobtab.

På andenpladsen kommer rejsebureauer, rengøringsselskaber og andre service-erhverv. Her har ca. 6.000 mistet jobbet.

Spørgsmålet er, om det er slut endnu. I de to seneste uger er forbruget på barer faldet hele 40 pct., viser tal fra Danske Bank, der registrerer brug af kort og Mobilepay for ca. 1 mio. kunder.

Det er tydeligt, at de nye restriktioner for barer og restauranter har haft en effekt på forbruget, mener privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

Også aflysninger af bryllupper og konfirmationer kan formentlig aflæses i tallene.

»En afledt effekt er formentlig begyndt at vise sig i tallene for både tøj og skoforbruget, der er faldet de seneste uger. Med færre bryllupper, konfirmationer og byture har danskerne også færre anledninger til at shoppe nye sko og tøj,« konstaterer Louise Aggerstrøm.

BRANCHENYT
Læs også