Privatøkonomi

Tyskerne er tilbage: Gæsterne valfartede i rekordtempo til de danske sommerhuse

Danske og tyske gæster sikrede rekord for de danske sommerhuse i august.

Danskere og tyskere valfartede til de danske sommerhuse i august. Foto: Ernst van Norde

Gæsterne strømmede i august ud i de danske sommerhuse i et tempo, der ikke er set før. Antallet af overnatninger i de danske sommerhuse satte nemlig rekord for en august, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samlet var der i alt 4,1 mio. overnatninger i udlejede sommerhuse i august, og det er 25 pct. højere end samme måned sidste år. Rekorden skal findes syd for grænsen, hvor mange tyskere - efter genåbningen af de danske samfund og ikke mindst grænserne - tog turen til det danske sommerland.

Tyskerne tegnede sig for 3 millioner overnatninger, hvilket er en stigning på 28 pct. sammenlignet med samme periode i fjor.

»Det er den første måned, siden covid-19 indtog Danmark, at vi har set en stigning i antallet af tyske overnatninger sammenlignet med samme måned i fjor. Generelt ser vi et marked, der er tilbage i højt gear,« skriver Mikkel Høegh, boligøkonom i Jyske Bank, i en kommentar til tallene.

Det er dog ikke kun tyskerne, at forklaringen på rekorden skal findes. Danskerne har også i stor stil sat retning mod de danske sommerhusområder. I august tegnede danskerne sig for 1 million overnatninger. Det er en stigning på mere end 400.000 overnatninger eller 79 pct. sammenlignet med august 2019.

Og det har ikke kun været tilfældet i august. Fra nytår og frem til og med august er antallet af danske overnatninger steget med 74 pct. til lidt over 7 millioner.

»Årsagen skal helt klart tilskrives, den situation hele verden stadig befinder sig i. Nemlig en hverdag, hvor coronavirussen sætter sit præg. Med virussen kom der både rejserestriktioner og usikkerhed,« skriver Sofie Heerup Friis, seniorøkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

»Det fik mange til at holde ferie inden for deres eget lands grænser, og danskerne søgte straks mod de danske sommerhuse. Mange danskere har derfor både nydt påsken og deres sommerferie i det danske land,« lyder det videre fra Sofie Heerup Friis.

Rekorden i august har dog ikke kunnet opveje det fald, der kom under nedlukningen i foråret. Det samlede antal overnatninger i år ligger således 8 pct. under niveauet i samme periode i 2019.

BRANCHENYT
Læs også