Privatøkonomi

Voldsom stigning i privates handel med aktier

Fra marts til august steg især de mandlige privatinvestorers aktivitet i danske aktier kraftigt.

Danske private investorer med kvinderne i spidsen har øget deres investeringer i forsyningsselskaber som Ørsted markant i år, viser en ny opgørelse fra VP Securities. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Nye tal fra VP Securities viser, at de danske private investorers køb og salg af aktier steg med 89 pct. til 73,6 mia. kr. i perioden marts til august i år. I de første måneder blev der købt op ovenpå de voldsomme kursfald på grund af coronavirus. Siden har en del indkasseret gevinsten.

Opgørelsen fra VP Securities viser, at de mandlige investorer næsten fordoblede deres handel til 62,4 mia. kr. i perioden, men kvinderne var ikke langt efter med en stigning på 72 pct.

Samlet set stod kvinderne for 15 pct. af handlerne, hvilket er en anelse mindre end i 2019.

Ifølge VP Securities købte de private investorer netto op til og med april, mens aktiekurserne var i bund på grund af frygt for coronaepidemien. I månederne herefter har de private investorer været nettosælgere og taget gevinst hjem.

Kvinderne øgede frem til august deres position i forsyningsselskaber som Ørsted med knap 9 pct. Nummer to på kvindernes liste var virksomheder indenfor stabilt forbrug. Og nummer tre var finansielle aktier.

Mens de mandlige investorer ved udgangen af august især havde øget deres andel af finansielle aktier. Herefter kom som hos kvinderne stabilt forbrug med forsyningsselskaber som den tredje mest populære branche.

Både mænd og kvinder har solgt mest ud af energiaktier i perioden.

Ifølge VP Securities har de private investorer kun nedbragt deres position i sundhedsaktier ganske beskedent – 0,5 pct. for kvinder og 1,5 pct. for mænd. Men private har investeret så mange penge i sundhedsaktier, at det målt i kroner og øre er den sektor, hvor der er sket det største nettosalg.

BRANCHENYT
Læs også