Privatøkonomi

Så stor er gevinsten på Arne-pensionen

I visse tilfælde vil det give mening at nedsætte sine pensionsindbetalinger, hvis man kan få adgang til den nye pension.

Den nye Arne-pension har vakt voldsom diskussion, men for mange giver den optimale muligheder for at planlægge pensionisttilværelsen. Arkivfoto: Linda Johansen

Arne-pensionen mere end fordobler rådighedsbeløbet for dem, der kan få adgang til den.

Pensionen gives til danskere, der har været mange år på arbejdsmarkedet, og de kan med pensionen i hånden forlade arbejdsmarkedet i op til tre år før deres folkepensionsalder.

De fleste lønmodtagere har efterhånden en pension via deres arbejdsplads. Er den for stor, kan man ikke få adgang til Arne-pensionen, der kan indbringe op til 162.500 kr.

Men den nedsættes gradvist, hvis man har en større pension ved siden af. Således nedsættes den 5 pct. for dem, der har en pensionsformue ved siden af på 2 mio. kr.

For slet ikke at få del i pensionen, skal man have en pensionsformue på 5,5 mio. kr. Er formuen 3,5 mio. kr., bliver Arne-pensionen halveret.

Danica har regnet på, hvilke konsekvenser det vil få for en borger, der vil fremrykke sin pension to år. Han eller hun kan få folkepension som 67-årig, men vil altså sige farvel til arbejdsmarkedet som 65-årig.

De har ret til Arne-pensionen


  • Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen.
  • En 61-årig med 43 år på arbejdsmarkedet kan trække sig tilbage to år før.
  • En 61-årig med 42 år på arbejdsmarkedet kan trække sig tilbage ét år før.
  • Den nye pension giver omkring 13.550 kr. før skat om måneden. Det spiller ikke ind, hvad ens partner tjener.
  • Hvis man opfylder betingelserne for efterløn, kan man stadig få pensionen og efterlønsopsparingen udbetalt skattefrit.

Kilde: 3F


Udgangspunktet er, at vedkommende selv har sparet 2,5 mio. kr. op via målrettet pensionsopsparing. Dermed modregnes der, så Arne-pensionen kommer til at udgøre 137.000 kr.

Det betyder, at den årlige udbetaling bliver 267.000 kr. Hvis ikke man er berettiget til Arne-pensionen, må man nøjes med sin egen pensionsopsparing - altså 130.000 kr. om året.

»Aftalen giver bedre mulighed, for at man kan stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen og bidrager til, at man kan få en mere jævn indkomst i pensionslivet,« siger Britt Ambjørn Christiansen, der er seniorøkonom hos Danica.

Den giver også mulighed for at øge forbruget her og nu. For Arne-pensionen betyder, at de fleste vil kunne nedbringe deres pensionsindbetalinger og bruge besparelsen her og nu.

Hvis man har 10 år til pension, kan man således spare 15.500 kr. om året, når man har ret til Arne-pensionen.

»Aftalen giver endnu bedre mulighed for at få en mere jævn indkomst i pensionistlivet. Men det er vigtigt at tjekke sin pensionsopsparing løbende for at se, om den matcher ens forventning og behov,« siger Britt Ambjørn Christiansen.

BRANCHENYT
Læs også