Privatøkonomi

Renten falder igen: Selv boligejere med billige lån kan spare penge

Kun risikoen for indlåsning bør holde boligejere med større lån og en rente på 1,5 pct. eller derover tilbage fra at lægge om.

Det kan igen være tid til at omlægge sine boliglån, men ikke hvis man har en begrænset gæld. Arkivfoto: Jens Dresling

Hvem havde troet, at et superbilligt 1,5 pct.-lån blot var en mellemstation til et endnu billigere lån? Men det er det.

I de seneste uger er boligrenterne faldet så markant, at 1 pct.-lånet med afdrag er så godt som ude, og 0,5 pct.-lånet i spil som det dominerende lån.

Den aktuelle kurs på 0,5-pct.-lånet med afdrag er tæt på 97. Stiger kursen blot et point eller to, kan det åbne for en konverteringsbølge af de større, vurderer man i Totalkredit og Arbejdernes Landsbank.

»Kommer kursen lidt mere op, kan en ny konverteringsbølge være under opsejling. Det vil gøre det interessant for mange boligejere med 1,5 pct.-lån,« vurderer Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Ifølge ham skal kursen blot stige til 97,5-98, før det for alvor bliver interessant.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvor høj kursen er. Det siger sig selv, at den har konsekvenser for kurstabet. Jo lavere det er, desto mere attraktivt er en omlægning.

Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, har regnet på konsekvenserne af at omlægge nu eller satse på, at obligationen bag 0,5 pct.-lånet kommer endnu højere op.

Ydelsen efter skat vil falde med beskedne 100 kr. om måneden. Men restgælden bliver 1.027.000 kr., og det er 27.000 kr. mindre, end hvis man lægger om med de nuværende kurser.

»0,5 pct.-lånet er meget attraktivt nu bl.a. for boligkøbere. Men ejer man sin bolig, skal man være opmærksom på omlægningsmulighederne,« siger Brian Friis Helmer.

Det er usædvanligt, at 1 pct.-lånet må lukke. Det har blot være lukket for tilbud ad tre omgange før – og kun i sammenlagt ca. otte uger, oplyser Sune Malthe-Thagaard.

Seneste lukning var i slutningen af februar, da spredningen af corona gav stor usikkerhed på de finansielle markeder. Lånet lukkede også to gange, da Trump eskalerede USA’s handelskrig mod Kina sidste år.

I Totalkredit har over 40.000 boligejere et 1,5 pct.-lån med afdrag og en restgæld på over 500.000 kr.

»Restgælden bør have en hvis størrelse, før en omlægning kan betale sig, da der løber nogle omkostninger på,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Han tror dog ikke på en større konverteringsbølge, da mange boligejere sidste år omlagde til et 1 pct.-lån.

Tommelfingerregel for låneomlægning
  • En tommelfingerregel for, hvornår en konvertering giver mening, er, at man skal have et lån på over en halv mio. kr.
  • Der skal helst være 1 pct.-point mellem det gamle og det nye lån. Eksempelvis fra 1,5 til 0,5 pct.
  • Jo større gæld, man har, desto mere fordelagtig er en omlægning.
  • Tidshorisonten bør være minimum tre-fem år.
Kilde: Totalkredit

Der er dog fortsat en lille risiko ved at optage et 0,5 pct.-lån, advarer Brian Friis Helmer.

Der er kun udstedt obligationer for 0,3 mia. kr. i Totalkredit. Serien skal helst op i 5 mia. kr., før man kan være sikker på at undgå indlåsningseffekt. Den opstår i små obligationsserier, hvor relativt få ejere sidder på obligationerne.

Dermed risikerer man at komme til at betale en overkurs, hvis man vil indfri i utide.

»Det har altså betydning i det øjeblik, en boligejer skal sælge sin bolig eller omlægge sit realkreditlån,« fastslår Brian Friis Helmer.

Alle beregninger er inklusive omkostninger til omlægning.

BRANCHENYT
Læs også