Privatøkonomi

0,5 pct-lån på vej til comeback: »Det giver mange boligejere noget at tænke over«

Det 30-årige fastforrentede lån med en rente på 1 pct., står til at lukke i Totalkredit. Dermed bliver 0,5 pct. lånet det toneangivende.

Foto: Thomas Borberg

Et comeback er under opsejling på det danske boligmarked. Nye rentefald har nemlig sendt det 30-årige fastforrentede lån med en rente på 1 pct. er over kurs 100 i Totalkredit. Dermed står det til at lukke, når dagen er omme, og dermed bliver 0,5 pct.-lånet igen det toneangivende realkreditlån.

Det er godt nyt for boligejerne, lyder det fra Totalkredit.

»De kan godt nok ikke længere få et 1 pct.-lån med en kurs tæt på 100 og dermed kun få et minimalt kurstab. Men det er ikke til at komme uden om, at 0,5 pct.-lånet altså er et billigere lån i hele lånets løbetid end 1 pct.-lånet. Og det kan danskerne glæde sig over,« skriver Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Når gennemsnitskursen på et realkreditlån når over 100 for en hel dag, vil et realkreditinstitut dagen efter ikke længere kunne udstede dette lån. Med andre ord bliver lånet lukket.

Gennemsnitskursen på 1 pct.-lånet i Totalkredit var ved 13-tiden på 100,4. Holder kursen dagen ud, vil det kun være fjerde gang, at der bliver lukket for det populære 1 pct.-lån.

Det skete senest i slutningen af februar, da spredningen af corona gav stor usikkerhed på de finansielle markeder. Lånet lukkede også ad to omgange, da Trump eskalerede USA’s handelskrig mod Kina sidste år.

»Det giver mange boligejere noget at tænke over,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

»Først og fremmest har det selvfølgelig betydning for de mennesker, som skal ud at låne til køb af en ny bolig. Men for eksisterende boligejere kan der for mange være muligheder for at konvertere og på den måde få glæde af en lavere rente,« lyder det fra cheføkonomen.

Én anden ting, som boligejerne skal have med ind i overvejelserne, er risikoen for den såkaldte indlåsningseffekt. Den kan opstå, hvis obligationsserien ikke er stor nok. Tommelfingerreglen er, at en obligationsserie skal over 5 mia. kr., inden risikoen for denne effekt forsvinder.

»Indlåsning betyder, at du som boligejere med et 0,5 procentlån kan risikere at betale en overkurs i forhold til, hvad du ellers kunne forvente, hvis du vil ud af lånet før tid. Det er med andre ord dyrere at indfri lånet, hvis du vil lægge lånet om eller sælge din bolig,« pointere Sune Malthe-Thagaard.

I øjeblikket er der for ca. 300 mio. kr. i 0,5 pct.-lånet i Totalkredit.

»Erfaringen viser dog, at der ikke går lang tid før Totalkredits obligationer bliver likvide, men det afhænger meget af udviklingen på rentemarkederne. Hvis renten forbliver, hvor vi er lige nu i et par måneder, så er vi ved at være der,« lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.

BRANCHENYT
Læs også