Privatøkonomi

Ejendomsmægler har registreret usædvanligt "underskud" på boligmarkedet

For første gang i flere år er der i en enkelt uge solgt flere boliger, end der kom til salg.

Home har registreret et usædvanligt "underskud" på boligmarkedet. Foto: Jonathan Bjerg Møller Foto: Jonathan Bjerg Møller

Der er blevet føjet endnu et kapitel til rekordbøgerne over udviklingen på boligmarkedet i 2020. I uge 42 blev der solgt flere boliger, end der kom til salg. Der blev solgt syv boliger mere, end der blev sat til salg.

Til sammenligning var der i samme uge sidste år et overskud på lidt over 500 boliger i samme periode. Det viser en analyse, som ejendomsmæglerkæden Home har lavet på baggrund af data fra boligsiden.dk.

»Det er ret vildt. Vi har måske oplevet det på et tidspunkt i 00’erne, så det er temmelig usædvanligt,« siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i ejendomsmæglerkæden Home.

Analysen går tilbage til 2015, og i perioden fra 2015 til 2019 har det gennemsnitlige overskud ikke på noget tidspunkt været mindre end 200 boliger. Men det blev der altså ændret på i uge 42.

»Det er et tegn på, at der er gang i boligmarkedet. Det vi har set er, at sælgerne ikke er kommet i samme omfang, som vi har kunnet ønske os. Vi har haft et halvt år, hvor det har været godt at sælge sin bolig, så vi kan godt være lidt overraskede over, at der ikke er flere som har sat til salg,« siger Michael Dalsager.

De seneste tal fra boligsiden.dk viser, at der i juli, august og september blev solgt 26.020 boliger. Det er ensbetydende med, at boligsalget i tredje kvartal endte på det højeste niveau i 10 år.

»Man får nok aldrig en ejendomsmægler til at sige, at det er et dumt tidspunkt at sætte til salg, men det er sælgers marked i øjeblikket,« siger Michael Dalsager.

I år har der i snit været et ugentligt overskud på 346 boliger, når man ser på nye boliger til salg kontra solgte. Det har dog ikke kunnet holde det samlede udbud af boliger oppe. For et år siden lå udbuddet på landsplan nord for 60.000, men nu nærmer det sig 48.000.

»Det skal ikke lyde som om, at vi er kede af det, for vi har haft et fantastisk år. Det er lidt et luksusproblem. Men vi kunne godt sælge mere, hvis der kom mere til salg. Men lige nu bliver det hul, der er gravet i udbuddet, ved med at vokse,« siger Michael Dalsager.

BRANCHENYT
Læs også