Privatøkonomi

Mybanker: Her kan du købe adgang til bankernes formue for halv pris

Mistroen til bankernes indtjening fremadrettet har sat sig i aktiekurserne.

Nøgletal kan bruges, når man skal vurdere, om en aktie er billig eller ej. Men nøgletal kan snyde. Arkivfoto: Richard Drew/AP Foto: Richard Drew/AP

Det kan godt være, vi skal betale negative renter til vores bank. Til gengæld kan vi i flere tilfælde købe en krones egenkapital til halv pris, viser en opgørelse fra Mybanker

Den uvildige bankportal har set på, hvor meget en krones egenkapital koster. Et eksempel er Danske Bank, der sidste år fik et overskud på 15,1 mia. kr. Det svarer til en forrentning af egenkapitalforrentningen på 9,6 pct.

Ved årsskiftet var kursen på Danske Bank så lav, at man skulle betale 0,56 kr. for en krones egenkapital. I dag kan man nøjes med 0,51 kr.

»Teoretisk betyder det, at hvis du kunne købe alle aktier i Danske Bank, og herefter sælge dem til bogført værdi, ville du få et afkast på 96 pct.,« oplyser Mybanker.

En lav kurs i forhold til den bogførte værdi er ikke enestående for Danske Bank. Hvor man i Danske Bank altså betaler 0,51 kr. for en krones egenkapital, er prisen i Jyske Bank 0,48 kr. og i Sydbank er den 0,59 kr. Dyrest er Spar Nord med en pris på 0,74 kr.

Til sammenligning betaler man i Ørsted 5,87 kr. for en krones bogført egenkapital, 5,02 kr. i Tryg, og 18,80 kr. hos Novo Nordisk.

Men man skal ikke stirre sig blind på den store rabat, man kan få på bankaktierne. For den store forskel er udtryk for to ting:

  • Man kan ikke umiddelbart sammenligne kursudvikling på finansielle institutter og industrivirksomheder.
  • Der er en generel mistro til bankerne efter de mange skandaler. Mere afgørende er det dog, at forventningen til bankernes indtjening fremadrettet er lille.

»De store forskelle i prisen på en krones egenkapital siger også noget om, hvor stor en del af aktiekurserne, der er udtryk for forventninger til fremtidig udvikling, eller mangel på samme,« konstaterer Mybanker.

Det skal understreges, at denne artikel ikke må betragtes som en anbefaling om køb og salg af bankaktier.

BRANCHENYT
Læs også