Privatøkonomi

Sådan kan boligejere gardere sig mod økonomisk uro og prisfald

Lån med fast rente er den bedste måde at gardere sig mod prisfald på.

Mulighederne for at gardere sig mod prisfald på boligmarkedet har stort set aldrig været bedre. Arkivfoto: Jens Dresling

Selv afdragsfrie lån kan gardere mod prisfald.

Derfor vækker det glæde i realkreditinstitutterne, at flere boligejere nu vælger lån med fast rente, når de vil have afdragsfrihed. Det beskytter nemlig mod prisfald.

I 3. kvartal er udlånet med fast rente steget 35 mia. kr., viser nye tal fra Nationalbanken. 51,5 pct. af alle realkreditlån er nu med fast rente.

At den type lån er sikre, skyldes, at de kan omlægges i utide og er meget kursfølsomme. Stiger de lange renter med et enkelt pct.-point, vil kursen på et 1 pct. lån uden afdrag falde med ca. 9 point, og har man lån 1 mio. kr., falder restgælden med ét til 910.000 kr.

Ønsker man at sikre sig, kan det gøres historisk billigt i øjeblikket. Således er den månedlige ydelse på et afdragsfrit 1 pct.-lån på 1 mio. kr. blot 1.300 kr. efter skat.

Ellers er der følgende måder at gardere sig på. Udgangspunktet er i alle tilfælde et lån på 1 mio. kr.:

  • Ved at vælge et 20-årigt fremfor et 30-årigt lån afdrager man ca. 100.000 kr. mere på fem år. Prisen er en større ydelse, men den ekstra ydelse er lig med afdrag og dermed opsparing.

  • En anden mulighed er at vælge et F5-lån med afdrag. Den nominelle rente er negativ, og den effektive rente, der tager højde for bidrag, er blot 0,57 pct. Efter fem år har man afdraget knap 190.000 kr.

  • En vigtig gardering er også at have så lav belåningsgrad som muligt. Dermed er risikoen for at blive teknisk insolvent ved prisfald lille. Hvis man kan holde belåningsgraden under 60 pct., er man bedre stillet, hvis man vil forlænge afdragsfriheden som pensionist.
BRANCHENYT
Læs også