Privatøkonomi

Grøn succes: Kunder i Topdanmark strømmer mod ny pension

Danske pensionskunder vil i højere og højere grad selv være med til at styre, hvad de investerer i.

Pensionskunder snakker ikke blot om grøn omstilling, de er også klar til at investere i den, viser nye erfaringer fra Topdanmark. Foto: Miriam Dalsgaard

På under et år har over overraskende mange kunder i Topdanmark kastet penge ind en ny type opsparing med en grøn profil.

I alt 550 mio. kr. er siden februar rullet ind i det, Topdanmark betegner som ”Formålspension”.

Pensionen giver flere valgmuligheder med vægt på klima og miljø. At der allerede er kanaliseret så mange penge over i den nye pension, er ubetinget positivt, mener Vivian Weis Byrholt, der er direktør i Topdanmark Livsforsikring.

»Vi kan se, at vores kunder interesserer sig for samfundet omkring sig og gerne vil være med til at udvikle og præge det. Vi kan konstatere, at vores kunder ikke bare siger, at de gerne vil investere mere ansvarligt, men de fører det også ud i livet,«siger Vivian Weis Byrholt.

Hvad er ESG?
  • ESG står for ”Environment, Social og Governance”.
  • ESG handler om virksomheders bæredygtighed i forhold til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter.
  • Formålet med måling af ESG er, at virksomheden gør en indsats for at registrere sin miljøpåvirkning, er ærlig omkring den og viser omverdenen, at virksomheden laver initiativer for at begrænse miljøpåvirkningen.
Kilde: law.dk

Formålspension er opbygget, så investeringen tager udvidede hensyn til miljø, klima, sociale forhold og god virksomhedsledelse. Det er det, man kalder ESG. Derudover kan man målrette 20 pct. af investeringerne til et selvvalgt formål, primært gennem aktier.

Der er på ingen måde tale om rendyrket godgørenhed. Det er Topdanmarks investeringseksperter, der udvælger selskaberne, og de vurderer i høj grad afkastmulighederne, men stiller også etiske og miljømæssige krav.

Virksomheder, der udvinder fossile brændsler, tobaksfirmaer eller selskaber i gambling-industrien, investeres der ikke i.

De mest populære af de fire investeringsvalg er indtil nu Globale Investeringer med et særligt ESG-fokus, som 37 pct. af kunderne har valgt, efterfulgt af Grøn Omstilling, som ca. hver tredje kunde har valgt.

Valgfriheden er vigtig for kunderne, viser en måling som Kantar Gallup har foretaget for Topdanmark.

»Vores kunder vil selv kunne bestemme mere over deres investeringer. Der er en dedikeret interesse for at investere i grøn omstilling, teknologisk udvikling og danske aktier,« siger Vivian Weis Byrholt.

BRANCHENYT
Læs også