Privatøkonomi

Store forsinkelser på lukrativ skattemodel

Forskerordningen betyder, at arbejdsgivere mod at betale en relativ lille bruttoløn kan sikre medarbejderen en høj nettoløn.

Artiklens øverste billede
For at tiltrække attraktive fodboldspillere bruger de danske Superliga-klubber ofte den såkaldte forskerordning. Arkivfoto: Kenneth Meyer

Det tager typisk 12-18 måneder for Skattestyrelsen at godkende, om en ansat i en virksomhed kan få del i den meget lukrative forskerordning.

Og selv om arbejdsgiveren i mellemtiden godt må trække den lave skat i ventetiden, er der ingen garanti for, at skattemyndighederne vil godkende den i sidste ende, advarer revisionsselskabet, BDO. Det er ofte svært at få den godkendelse.

Forskerordningen er kontroversiel og har været diskuteret i flere år, da den giver udlændinge en konkurrencefordel i forhold til danskere. Også andre lande rammes.

Eksempelvis har svenske fodboldklubber beklaget sig over, at de skal betale højere bruttolønninger end de danske for at sikre sig attraktive spillere.

Er man omfattet af ordningen, slipper man med at betale en skat på 27 pct. plus arbejdsmarkedsbidrag. Derfor bliver den samlede skatteprocent 32,84. Det er et krav, at den gennemsnitlige månedsløn er mindst 68.100 kr., og ordningen kan bruges i maksimalt syv år.

Det betyder, at virksomhederne kan sikre dygtige medarbejdere med en høj nettoløn, men kun selv skal betale en relativ lav bruttoløn.

Fem af syv direktionsmedlemmer i Danske Bank - bl.a. topchef Chris Vogelzang - bliver beskattet efter de lempelige regler. Det samme gør altså mange professionelle fodboldspillere.

Men der er faldgruber både for virksomhederne og dem, der er omfattet af ordningen. Og de faldgruber er ikke alle opmærksomme på, understreger BDO.

  • Der skal være tale om et regulært ansættelsesforhold ikke en aftale om konsulentbistand.
  • I mange kontrakter er lønnen aftalt til at ligge præcis på grænsen for forskerbeskatning – altså p.t. på 68.100 kr. Det er også helt i orden, blot skal man huske, at der inden årets udgang skal laves et tillæg til kontrakten om, at lønnen fra nytår skal hæves til den nye grænse, der for 2021 lyder på 69.600 kr.
  • Bonusser er ikke altid omfattet af forskerbeskatningen.

Det vurderes, at ca. 8.000 er omfattet af forskerskatteordningen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.