Privatøkonomi

Coronafrygt får danskerne til at black friday-shoppe hjemmefra

Ifølge en ny rundspørge overvejer en stor del af danskerne at handle på nettet på black friday på grund af frygt for coronasmitte.

Arkivfoto: Jonas Olufson.

Overfyldte storcentre og butikker, hvor kunderne er ved at falde over hinanden i jagten på et billigt fladskærms-tv, rimer ikke særlig godt på corona-restriktioner og stigende smittetal.

Derfor overvejer en god portion af danskerne i år at flytte deres indkøb til nettet, når black friday løber af stablen den 27. november.

Det viser en rundspørge, som analysefirmaet Wilke har foretaget for landets største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) blandt omkring 1.000 danskere.

Ifølge rundspørgen svarer 54 pct. af de adspurgte, der i år forventer at handle på black friday, at deres indkøb primært vil blive foretaget online, mens 22 pct. svarer, at det bliver en kombination af onlinehandel og fysiske butikker.

Kun 14 pct. svarer, at deres indkøb udelukkende vil finde sted i de fysiske butikker.

»Der er ingen tvivl om, at coronaen kommer til at sætte et stort aftryk på årets udgave af black friday,« siger Sidsel Dyrholm Holst, der er branchedirektør i DI Handel.

»Selv om vi gennem de seneste år har set en stigende trend i forhold til, at handlen på black friday rykker over på nettet, så bliver det i år forstærket af pandemien,« tilføjer hun.

Det er især de unge forbrugere, der dropper besøget i en fysisk butik på grund af coronaen. 47 pct. af de 18 til 29-årige svarer, at det i høj grad eller meget høj grad er coronapandemiens skyld, at de i år vælger at shoppe online på black friday.

Blandt de 30 til 60-årige er det omkring en tredjedel, der svarer, at frygten for smitten er skyld i, at de i år handler fra computeren derhjemme.

Ifølge rundspørgen svarer ca. 60 pct. af alle de omkring 1.000 adspurgte, at de i år forventer eller måske forventer at handle på black friday.

Og det sætter ifølge Sidsel Dyrholm Holst store krav til butikkerne. For selv om store dele af handlen rykker over på nettet, kan butikkerne stadig opleve et stort ryk ind af kunder på black friday, hvilket kan udfordre corona-restriktionerne.

»Butikkerne bør lave tiltag, så det er sikkert for kunderne. Man bør undgå timetilbud og prøve at fordele det over hele dagen. Flere steder tror vi også, at black friday vil blive udvidet, så det omfatter hele weekenden eller endda hele ugen,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også