Serier

Robuste boligejere: Kun 27,5 mio. kr. er ikke betalt endnu

Boligejerne gik ind i coronakrisen med en langt bedre økonomi end før finanskrisen.

Corona rammer verden
Restanceprocenten blandt danske boligejere er historisk lav, viser nye tal. Foto: Jens Dresling

Der skal mere end en coronakrise til, før danskerne får problemer med at betale de månedlige ydelser på huset eller lejligheden. Realkreditinstitutterne har kun 27,5 mio. kr. i klemme hos boligejerne.

Finans Danmark har netop offentliggjort nye tal for restancer. Kun 2.811 af 1,4 mio. boligejere har på nuværende tidspunkt ikke betalt de ydelser, der forfaldt i juni. Det er kun 0,2 pct.

Ifølge boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann skylder de 2.811 familier i gennemsnit 9.810 kr.

Tallet er langt lavere end i årene efter finanskrisen. Restancerne toppede i 2009 med ca. 0,6 pct.

At selv svagt økonomisk funderede boligejere kan klare sig igennem en coronakrisen uden skrammer, overrasker økonomerne.

»Det kan virke selvmodsigende, men krisen betyder også, at vi har været mere hjemme og brugt færre penge, end vi plejer,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Udgangspunktet før denne krise er også langt bedre end før finanskrisen, understreger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Buen er ikke spændt nær så hårdt i familierne. Udgifterne til bolig fylder langt mindre i den samlede privatøkonomi, og vejen til restancer er længere end tidligere,« mener han.

Boligejerne har været begunstiget af de enorme hjælpepakker. Mange er blevet sendt hjem med fuld løn og har altså ikke oplevet en nedgang i indtægterne i form af dagpenge.

Samtidig har centralbankerne pumpet penge ud i systemet. Det har holdt renten nede, og de boligejere, der har skullet refinansiere deres flekslån i perioden, har fået negativ rente, lyder forklaringen fra Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard.

»Over halvdelen af danskerne ejer deres egen bolig, så en sund boligøkonomi er en forudsætning for rigtigt mange forbrugere og dermed dansk økonomi,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Hvis pandemien trækker ud, og flere mister jobbet, kan man godt være en lille smule bekymret.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

Coronakrisen er langt fra overstået endnu, så det er for tidligt helt at udelukke, at flere boligejere kan få problemer, advarer Lise Nytoft Bergmann.

»Historisk har der været tæt sammenhæng mellem den samfundsmæssige udvikling og udviklingen i restancer. Hvis pandemien trækker ud, og flere mister jobbet, kan man godt være en lille smule bekymret,« siger boligøkonomen.
 

BRANCHENYT
Læs også