Privatøkonomi

Prisstigninger på ejerlejligheder gjorde comeback i år - og fortsætter næste år

I 2020 blev markante prisstigninger på ejerlejligheder igen en ting, og især i København. Ifølge en prognose, så er det noget, vi skal vænne os til.

Det københavnske boligmarked har især oplevet et boom, og det er ligeledes her vi ser de største prisstigninger. Foto: Lars Krabbe

Efter et par år med priser på ejerlejligheder der har stået mere eller mindre i stampe, har 2020 vist sig at være en kickstarter for prisudviklingen på netop dette marked. Og meget tyder på, det er ikke slut endnu.

Ifølge Nykredits boligprisprognose forventes priserne i 2020 for ejerlejlighederne i årsgennemsnit at ramme en stigning på 3,2 pct. for hele landet og 3,7 pct. for København.

En bemærkelsesværdig forskel fra det samlede 2019, hvor priserne steg med 1,3 pct. i årsgennemsnit for hele landet og faldt 0,2 pct. i København, ifølge tal fra Nykredit og Finans Danmark.

Prisstigningerne er først og fremmest udtryk for et ekstraordinært salg i 2020. Efter en tilbagegang i foråret tog handlen til over sommeren og mere end indhentede det tabte igen. Ifølge Nykredits prognose kan handlen af ejerlejligheder i år tilmed nå niveauet i 2017, der var året med det største antal handler siden finanskrisen.

Situationen er den samme på tværs af boligmarkedets boligtyper. Den store handelsaktivitet har skabt et meget lavt udbud af både huse, sommerhuse og ejerlejligheder. Det får priserne til at stige.

»Der er begyndt at komme nye lejligheder til salg på markedet, men handelsaktiviteten er så høj, at udbuddet falder og ganske meget endda. Det betyder, at når man sætter til salg, så kan man langt hen ad vejen trykke priserne opad. Hvis der er flere købere per lejlighed, så kan man også undgå at give et afslag,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Hun peger på, at salgsaktiviteten fortsat forventes at være høj, samtidig med udbudsniveauet er lavt de kommende måneder. Derfor vil vi også opleve prisstigninger på 3 pct. i hele landet i 2021. Den samme prognose siger 3,9 pct. i København.

Netop det lave udbud af lejligheder kan dog tage en smule af brodden ud af den ellers høje salgsaktivitet, konkluderer hun i Nykredits boligprisprognose. Det vil dog ikke fjerne boligmarkedets momentum helt.

»De høje priser og prisstigningstakster gør det sværere for førstegangskøbere at komme ind på markedet, så jeg tror de holder vejret lidt, og måske udskyder købet. Dem der allerede er på markedet, som gerne vil skifte til noget større eller mindre, og ikke kan finde noget, bliver sandsynligvis boende og ser tiden an. Det kan godt fjerne noget af aktiviteten på markedet,« afslutter Mira Lie Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også