Privatøkonomi

Skatterådet sænker populært fradrag til det laveste niveau i 11 år

Skatterådet sænker næste år kørselsfradraget til det laveste niveau siden 2010. Nedsættelsen forklares først og fremmest med faldende benzinpriser.

Skatterådet sænker for andet år i træk det populære kørselsfradrag. Foto: Jens Dresling.

Der er dårligt nyt til de 1,1 mio. danskere, som pendler til og fra arbejde.

Skatterådet har netop fastsat kørselsfradraget for 2021, og her sænkes fradraget for hver kørt kilometer fra i dag 1,96 kr. til næste år 1,90 kr. svarende til et fald på 3,1 pct.

Befordringsfradrag 2021
  • Kørselsfradraget, som vi kender det i dag blev indført i 1985.
  • Det er Skatterådet, der fastsætter de årlige kilometersatser på baggrund af en indstilling fra Skatteministeriet.
  • Det sker typisk på et møde i november, hvor næste år befordringsfradrag fastlægges med afsæt i alt fra forventningerne til benzinprisens udvikling til prisen på bl.a. dækskift og bilvaske.

Befordringsfradrag 2021:

  • 0-24 km: Intet fradrag
  • 25-120 km: 1,90 kr. pr. km
  • Over 120 km: 0,95 kr. pr. km*

*I udvalgte kommuner gælder et forhøjet fradrag på 1,90 kr. pr. km. ud over 120 km.

Kilde: Skatterådet.

Det er andet år i træk, at Skatterådet sænker det populære fradrag, og samtidig er kilometersatsen på 1,90 kr. den laveste i 11 år.

At fradraget sænkes, skyldes først og fremmest de faldende benzinpriser, lyder meldingen.

»Når satserne kommer til at falde næste år, skyldes det hovedsageligt, at vi forventer en lavere benzinpris i 2021, end vi forventede sidste år,« siger Jane Bolander, formand for Skatterådet, i en kommentar til de faldende fradragssatser.

Kørselsfradraget er sammen med rentefradraget det mest benyttede fradrag på danskernes skattebillet.

Sidste år gjorde 22 pct. af alle skattepligtige danskere brug af fradraget, og samlet trak pendlerne knap 21 mia. kr. fra i skat.

Overføres næste års nedsættelse af fradraget direkte på 2019-tallene, betyder det, at de 1,1 mio. pendlere næste år går glip af et fradrag i størrelsesordenen 647 mio. kr.

Når satserne kommer til at falde næste år, skyldes det hovedsageligt, at vi forventer en lavere benzinpris i 2021, end vi forventede sidste år.

Jane Bolander, formand for Skatterådet

At fradraget sænkes, kommer ikke som en overraskelse for Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Det giver i bund og grund god mening, at Skatterådet nedsætter befordringsfradraget, når prisen på brændstof er faldet med næsten 15 pct. siden starten af året,« siger Brian Friis Helmer.

I dag er listeprisen på en liter benzin 11,09 kr. Prisen skal ses i forhold til, at Skatterådet ved fastsættelsen af kørselsfradraget for 2020 tog afsæt i en literpris på 12,33 kr. – en forskel på 10 pct.

Jane Bolander forklarer samtidig, at en medvirkende årsag til det faldende kørselsfradrag er, at »bilerne fortsat kører længere på literen«.

Benzinprisen og antal kørte kilometer på literen er dog ikke ene om at diktere det årlige kørselsfradrag.

Med i regnestykket indgår også bilisters udgifter til vedligehold, forsikringer, dækskift og bilvask.

Mens kørselsfradraget falder seks øre pr. kilometer for daglig transport til og fra arbejde på op til 120 kilometer, falder den skattefri befordringsgodtgørelse, som f.eks. kørende sælgere ofte får udbetalt, med otte øre – eller 3,4 pct., viser Skatterådets 2021-satser.

BRANCHENYT
Læs også