Privatøkonomi

Renterisiko på boliglånet betaler sig

Hvis man vil låne 1 mio. kr., kan man slippe med en månedlig udgift på 650 kr. efter skat.

Det suverænt mest rentefølsomme lån, der går under navne som FlexKort, Kort Rente og F-kort har sikret den laveste ydelse stort set, siden det lanceret i 2013.. Arkivfoto: Finn Frandsen

Fast rente, fast rente, fast rente.

Dette standardråd har boligejerne fået i snart mange år af banker og realkreditinstitutter. Men de, der ikke har fulgt rådet, har gjort en god forretning.

For det suverænt mest rentefølsomme lån, der går under navne som FlexKort, Kort Rente og F-kort har sikret den laveste ydelse stort set, siden det lanceret i 2013.

Lånet får ny rente hvert halve år og altid den 1. juli og den 1. januar.

Hvis en boligejer optog et afdragsfrit Kort Rente-lån i 2013 fremfor et F1-lån, har han eller hun betalt 56.700 kr. for et afdragsfrit lån på 1 mio. kr. Det er 11.300 kr. mindre end ydelsen på et F1-lån.

Selvom det ikke lyder af meget, skal man huske, at de, der er klar til at løbe en renterisiko, gør det for at få lånet så billigt som muligt.

»Kort Rente-lånet har været et billigere alternativ end F1-lånet. De, der har valgt det, har haft gavn af den konstant faldende rente hvert halve år, når lånet skulle rentetilpasses,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Kun i 2018 blev Kort Rente-lånet, som det hedder i Nordea, overhalet indenom af F1-lånet.

Renten på lånet, fastsættes hvert halve år. Det baseres på den såkaldte Cita6-rente, som bankerne bruger internt. Obligationerne bag refinansieres hvert tredje eller fjerde år.

At det rentefølsomme lån er billigst, skyldes bl.a. den måde, bidragssatserne er strikket sammen på. Belåner man boligen helt op til 80 pct., koster et F1-lån 1,15 pct. i bidrag. Det er 0,3 pct. point mere end bidraget på et Kort Rente-lån.

Den forskel alene gør F1-lånet 3.000 kr. dyrere om året for hver million, man låner.

Der kan være relativ stor forskel på den rente, lånere med Kort Rente betaler. Det afhænger af, hvornår lånet er optaget. I Nordea Kredit har man aktuelt to Kort Rente-lån.

  • Et, som ikke længere udstedes. Obligationen bag udløber 1. juli 2023. Lånet har pt. en rente på -0,08 pct. Tillægget er 0,36 pct.
  • Det lån, som udstedes nu, har en rente på -0,20 pct. og et tillæg på 0,24 pct. Obligationen bag udløber 1. juli 2022.

Det sidste betyder, at den månedlige ydelse efter skat er helt nede i 540 kr. for hver lånte million.

BRANCHENYT
Læs også