Privatøkonomi

Black friday-shopping klares med forbrugslån

På trods af feriepengeudbetaling så oplever Experian rekordmange søgninger i RKI-registret i år. Meget tyder på, at tilbudsjagten på black friday skal finansieres med forbrugslån.

Forbrugsfesten tager nye højder på black friday, hvor mange løber efter de gode tilbud. Foto: Ivan Boll.

Rekordmange ser i år ud til at finansiere julegaveshopping og selvforkælelse på black friday med forbrugslån.

Det viser en prognose fra data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret.

Prognosen er foretaget på baggrund af søgninger i netop RKI-registret. Experian regner med, at rekordmange långivere i år kommer til at benytte systemet i forbindelse med black friday.

»Vi havde egentlig forventet, at danskerne i højere grad ville finansiere deres forbrug med feriepenge på grund af plus på kontoen, men de seneste uger op til black friday har der været rekordstor søgning i RKI-registret, og det tyder dermed på, at danskerne lige nu låner rekordmeget til forbrug. Den adfærd ser ud til at fortsætte i black friday-ugen, der traditionelt er den travleste i RKI-registret,« fortæller Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian.

Ifølge Bo Rasmussen kan det rekordstore søgningsniveau i RKI-registret skyldes, at feriepengene allerede er brugt, og der nu er et nyt behov for at låne til den store forbrugsfest. Samtidig er der mange danskere, der ikke har fået udbetalt feriepenge overhovedet.

Han peger på, at långiverne er blevet mere opmærksomme på låntagerne - særligt fordi økonomien er i nedgang og risikoen for misligholdte lån er større.

»Selvom mange har en buffer til ekstra forbrug til black friday, er det jo slet ikke tilfældet for alle. Og risikoen for tab på et lån stiger som regel, når flere danskeres privatøkonomi bliver presset i en nedgangsperiode. Derfor er det særlig vigtigt for långiverne at holde øje med den enkeltes kreditgivning, når de helt store spenderbukser kommer på i denne uge,« afslutter Bo Rasmussen.

Læs også
Top job