Privatøkonomi

Sidste udkald: Indefrosne feriepenge skal bestilles nu

Har du endnu ikke bestilt de indefrosne feriepenge, så er det nu, du har din allersidste chance. Udbetalingen lukker i morgen, og de resterende midler gemmes til pensionsalderen.

En del af feriepengene ser ud til at være brugt i detailhandlen. Som her i Bruuns Galleri i Aarhus. Foto: Marie Ravn

I morgen er det den 1. december. Udover at det er første dag i julemåneden, så betyder det også, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge lukker og slukker for bestandigt. Derfor er det nu sidste chance for at anmode om pengene, hvis ikke du vil vente til pensionsalderen.

De seneste tal fra ATP viser, at næsten 2,2 mio. danskere har bestilt feriepenge for samlet 50,1 mia. kr. før skat. Dette er ud af en samlet pulje på ca. 60 mia. kr. før skat. Det efterlader ca. 20 pct., der endnu ikke har anmodet om at få feriepengene udbetalt. Men er det smart at lade dem stå?

»Først og fremmest skal man gøre sig den overvejelse, om man har brug for pengene nu, eller om man har mere brug for dem, når man bliver pensionist. Feriepengene er jo de facto en del af pensionsopsparingen, så føler man, at pensionsopsparingen skal polstres yderligere, så kan det være en god idé at lade feriepengene stå,« siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom ved Danske Bank.

Hun peger på, at det er meget individuelt, hvor fordelagtigt udbetalingen af feriepengene er i forhold til den enkeltes skatte- og pensionsforhold.

Den oprindelige tanke med feriepengeudbetalingen var en kickstart til dansk økonomi. Efter flere måneders coronanedlukning havde danskerne ifølge regeringen brug for et incitament til at bruge penge - og med det in mente fik de fleste af Folketingets partier forhandlet en aftale hjem, der skulle sikre danskerne tre af fem ugers indefrosne feriepenge.

Og meget tyder således på, at nogle af de godt 50 mia. kr. netop er blevet brugt til forbrug, lyder det fra Louise Aggerstrøm.

»De har helt sikkert haft en effekt. Vi kan se det i form af, at danskernes konti bugner med penge, men samtidig har vi også igennem vores forbrugstal set en kraftig stigning i oktober. Især detailbranchen ser ud til at have fået gavn af feriepengeudbetalingen,« siger hun.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard håber, at flere vil få udbetalt feriepengene, inden det er for sent.

»Vi kan se, at danskerne har øget forbruget, og vi hører, at pengene har øget omsætningen for mange virksomheder. Knap 2,2 mio. borgere har valgt at få feriepengene udbetalt, og jeg håber, at endnu flere vil gøre det inden 1. december. Jeg vil gerne appellere til, at pengene bliver brugt lokalt i f.eks. forretninger og restauranter, så vi hjælper danske arbejdspladser i denne svære tid,« siger Peter Hummelgaard i kommentar fra ministeriet.

Feriepengene kan bestilles på borger.dk. Vælger du ikke at bestille dem inden udløb, bliver de stående i fonden Lønmodtagernes Feriemidler, hvor de bliver investeret med henblik på det størst mulige afkast.

Læs også
Top job